Vlada Albanije finansira NSA

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 5. jun 2019. Na predlog ministra spoljnih poslova Genta Cakaja Vlada Albanije donela je odluku da ubuduće redovno finansira Nacionalni savet Albanaca (NSA) u Srbiji, rekao je Bujanovačkim predsednik NSA Ragmi Mustafa.

„Od ogromnog je značaja što Vlada Albanije na ovaj način pokazuje ozbiljnost prema Albancima u Srbiji. Iznos sredstava će biti određen tako da omogući funkcionisanje Nacionalnog saveta u punom kapacitetu“, kaže Mustafa.

On je naglasio da NSA ne radi punim kapacitetom zato što su za oko 40 odsto smanjena sredstva koja dobija iz republičkog budžeta, nakon što su Albanci sa juga Srbije bojkotovali popis stanovništva 2011. godine, a kasnija procena broja stanovnika u opštinama Preševo, Bujanovac I Medveđa nije uzeta u obzir.

Pored sredstava iz budžeta Srbije  Zakon o nacionalnim savetima dozvoljava finansiranje i donacijama iz različitih izvora, koje uglavnom dolaze iz matičnih zemalja manjina.

„Vlada Albanije nikada pre nije imala odluku da redovno finansira Nacionalni savet Albanaca u Srbiji. Za sve naše projekte i programe koji se tiču prava Albanaca na ovim prostorima i očuvanja identiteta finansiranje iz Albanije je bilo neophodno”, zaključio je Mustafa.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *