Na jesen u Bujanovcu 27 srpskih prvaka manje nego prošle godine

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 7. jun 2019.- Osnovne škole u opštini Bujanovac, u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku, upisaće celo jedno odeljenje prvaka manje nego prošle godine, dok se u albanskim školama broj učenika prvog razreda povećava za osam.

Po podacima opštinskog Odeljenja za javne službe, u četiri srpske osnovne škole, „Branko Radičević“ u Bujanovcu, „Vuk Karadžić“ Levosoje, „Dragomir Trajković“ Žbevac i „Bora Stanković“ Klenike, u prvi razred kreće 167 učenika, 27 manje u odnosu na prošlu godinu.

Istovremeno, šest škola koje pohađaju deca iz albanske zajednice, u Bujanovcu, Velikom Trnovcu, Biljači, Nesalcu, Lučanu i Muhovcu, upisaće 223 prvaka, za razliku od 2018. godine kada ih je bilo 215.

-Ovo su zvanični podaci koje naša služba dobija iz Predškolske ustanove „Naša radost“. Moguće su promene, posebno u OŠ „Branko Radičević“ gde je veliki broj dece iz romske zajednice“, rekao je Bujanovačkim načelnik Odeljenja za javne službe Driton Redžepi.

Ipak, ova odstupanja neće bitno uticati na podatak da se broj prvaka u srpskim školama od 2016. godine, kada je upisano 215, smanjio za gotovo dva odeljenja, tačnije 48 učenika.

U školama koje pohađaju albanska deca statistika pokazuje pozitivan demografski trend, s obzirom da je u 2016/2017 školskoj godini u prvi razred krenulo 203 đaka, dok će ih od septembra ove godine biti 20 više.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *