U Karadniku se konačno čuje crkveno zvono

Piše: N. Stevanović; foto Bujanovačke

Bujanovac, 9. jun 2019.- Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u selu Karadnik kod Bujanovca, koju meštani grade od 2014. godine, osveštana je u nedelju, a pored mnogobrojnih domaćina radosnom činu prisustvovali su i vernici iz Bujanovca i okolnih mesta.

Dočekali su i Karadničani dan kada se u njihovom selu čulo crkveno zvono i nisu krili radost zbog toga.

Rekoše da su ponosni što su ostvarili ono o čemu su pričali njihovi preci, da nisu više selo bez crkve i da generacijama koje dolaze ostavljaju nešto veliko.

„Rešili smo pre pet godina da sagradimo crkvu. Svako je davao koliko je mogao, svi su učestvovali i meštani su sakupili gotovo 90 odsto novca, a pomogli su i donatori i Opština Bujanovac. Eto za pet godina uradismo nešto na šta se čekalo od pamtiveka“, rekao je Bujanovačkim Siniša Nikolić iz Crkvenog odbora i jedan od inicijatora.

Vekovni san: Ljubiša Stojmenović

Meštani sela od oko 80 domaćinstava sve do danas su verske obrede obavljali u crkvi u Rakovcu, a kako kaže Ljubiša Stojmenović, sada će se mladi Karadničani venčavati i krštavati u svom selu.

„Nema sela bez crkve. Crkva je za našu decu, za generacije koje dolaze da ovde i ostanu“, kazao je Stojmenović, koji je takođe jedan od pokretača ideje o izgradnji hrama i član Crkvenog odbora

Crkvu u Karadniku osveštao je vladika vranjski Pahomije.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *