Mladi Albanci i Srbi čistili jezero i poslali poruku starijima

Piše: N. Stevanović

Više sličnosti nego razlika

Bujanovac, 9. jun 2019. Mladi Srbi i Albanci, učenici bujanovačkih osnovnih i srednjih škola, čistili su u nedelju obalu Bujanovačkog jezera, u okviru projekta Grupe 484  „Naš grad – naše škole“, i starijima poručili da se ugledaju na njih – ne samo po pitanju očuvanja životne sredine.

Pedesetak đaka u projektu koji ima za cilj prevazilaženje jaza i podeljenosti u Bujanovcu, odabralo je čišćenje Bujanovačkog jezera za još jednu zajedničku akciju.

Rame uz rame, mladi Albanci i Srbi marljivo su skupljali otpatke po priobalju, bez pomoći starijih sugrađana iako su ih pozvali da se priključe akciji.

Sve skupili sigurno nisu, ali su svakako poslali poruku.

„Čistili smo i družili se, svi zajedno. Svima nama se sviđa ovo mesto, što ga onda ne bi zajedno i sredili, da uživamo u njemu svi i nastavimo da se družimo“, rekao je Bujanovačkim Dijar Idrizi iz srednje škole „Sezai Suroi“.

Stefan Stošić, učenik škole „Sveti Sava“, misli da ne postoji ništa što bi moglo da razdvaja učesnike projekta iz obe zajednice, odnosno ništa oko čega bi se njegovi drugovi Srbi i Albanci svađali.

„Želim da sklapam nova prijateljstva i stvarno ne vidim razlog zašto mi ne bi bio prijatelj neko ko je moj vršnjak, imamo slična interesovanja i razmišljanja, a samo zato što je Albanac. Razlika ima, ali su apsolutno nebitne za naše druženje, važno je kakva si osoba“, kaže Stefan.

„Radili smo zajedno dosta korisnih stvari i tako se zbližili“, dodala je Anđela Mladenović iz OŠ „Vuk Karadžić“ u Levosoju.

Čišćenje Bujanovačkog jezera bila je ujedno i završna akcija u okviru projekta, koji bi trebalo da se nastavi sa početkom nove školske godine jer, kako je rekla Ivana Seratlić iz Grupe 484, donatori prepoznaju postignuća u prethodne tri godine.

„Deci se sviđaju radionice i zajednički rad, zbog toga i učestvuju u ovolikom broju. Ova završna akcija bi trebalo da bude prvi korak ka uključivanju odraslih u ono što radimo, jer se tiče svih Bujanovčana“, istakla je ona.

ProjekatNaš grad, naše školepartnerski realizuju Koordinaciono telo za jug Srbije i organizacijaGrupa 484“,uz podršku Pestaloci dečje fondacije iz Švajcarske, Ministarstva prosvete i opštine Bujanovac.




3 thoughts on “Mladi Albanci i Srbi čistili jezero i poslali poruku starijima

  1. Slobodan gradjanin

    Mladosti svaka vam cast.
    Održali ste lekciju matorci o radosti zajedničko zivota.
    BRAVO ZA VAS

    Reply
  2. Bogoljub Tomic

    Posto su nam deca pokazala primer,kako se moze zajedno uciniti nesto korisno za svakodnevni zivot,red je da ovu decu ispratimo slicnom akcijom gde ce na celu kolone biti Predsednik Kamberi i njegov zamenik Arsic. Drustvo treba da im prave njihovi prvi saradnici iz Lokalne samouprave,Direktori Javnih preduzeca kao i razna udruzenja,sportski klubovi,kulturno-umetnicka drustva i ostali korisnici Budzeta Opstine. Skupice se vrlo kvalitetni,vredni radnici i bice ih zaista u vrlo znacajnom broju. Ovako organizovani pod iskusnim rukovodiocima treba da krene ulicama Bujanovca i da pozrtvovano pocisti sve ulice,mini deponije i ostale javne povrsine. Takva akcija ce biti izvanredan primer sa najvisih mesta Lokalne vlasti kako treba gradjani da se ponasaju i da vode racuna o svojoj okolini i ekologiji uopste.
    Srecno,

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *