Roditelji budućih srpskih prvaka: Naša deca su podređena u odnosu na romsku, tražimo jednakost

Piše: N.  Stevanović; foto Bujanovačke

Naša deca su manjina: Stojanović

Bujanovac, 12. jun 2019. Roditelji budućih srpskih prvaka bujanovačke OŠ „Branko Radičević“ zahtevaju od ove škole da formira dva mešovita, odnosno multietnička odeljenja u narednoj školskoj godini, što bi značilo da ostala odeljenja čine samo đaci iz romske zajednice – model koji je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti već okarakterisao kao segregaciju i povredu Zakona o zabrani diskriminacije.

Prema informacijama roditelja, u prvi razred septembra kreće 25 srpske dece i sigurnih 65 Roma prvaka, uz najverovatnije povećanje tog broja do kraja upisa.

„Naš zahtev je formiranje dva mešovita odeljenja, u kojima će srpska i romska deca biti jednako zastupljena, dakle 13, odnosno12 srpskih prvaka u svakom“, kaže za Bujanovačke Dragan M. Stojanović u ime grupe roditelja.

Kako kažu roditelji, ideja vodilja za ovakav model je isključivo u interesu njihove, ali i sve ostale dece, „što mora biti iznad bilo kakvih političkih interesa“

„Ubeđeni smo da će deca imati bolje uslove za obrazovanje ako  u odeljenju imaju više vršnjaka iz predškolskih grupa. Insistiramo da se odeljenja formiraju na osnovu pedagoških kriterijuma, a ne da se ispunjavaju zahtevi nekakvih nevladinih organizacija“, ističe Stojanović.

Međutim, upravo iz jedne nevladine organizacije, „Praxis“, kažu da su u školskoj 2018/19. godini formirana dva segregisana odeljenja koja čine samo romska deca, kao i da segregacija postoji na nivou čitave škole duži niz godina, te da odeljenja sa isključivo romskim učenicima ima u gotovo svim razredima.

Roditelji izvode prvake septembra 2018.

Po pritužbi Praxisa, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti je najpre uputio preporuku školi da sprovede desegregaciju, odnosno da  rasporedi đake po principu multietničnosti u svim odeljenjima, a kako škola nije postupila po preporuci, o čemu su Bujanovačke pisale u utorak, Poverenik je utvrdio da supovređeni članovi 6. i 19. Zakona o zabrani diskriminacije.

Upravo u članu 19. ovog zakona, pored ostalog, se kaže da je zabranjeno razvrstavati učenike po ličnom svojstvu.

Na drugoj strani, roditelji smatraju da “ne može biti multietničko odeljenje sa petoro srpske dece, a trostruko ili četvorostruko više romske

“Model za koji se zalažemo nije diskriminacija, i to podvlačimoMi ne želimo etnički čista odeljenja već mešovita, s tim da deca srpske nacionalnosti budu u jednakom položaju sa romskom decom”, kaže Stojanović.

Roditelji se pozivaju na član 110. Zakona o osnovama sistema obrazovanja u kome se navodi da se ne smatraju diskriminacijom posebne mere uvedene radi postizanja pune ravnopravnosti, zaštite i napretka lica, odnosno grupe lica koja se nalaze u nejednakom položaju”.

“A u nejednakom položaju su srpska deca, ona nisu nacionalna manjina, ali su manjina u školi”, tvrde roditelji.

“Ne želimo da se iz godine u godinu roditelji i škola prikazuju kao diskriminatori od strane NVO i Poverenika, a mi generacijama unazad živimo zajedno u najboljim odnosima sa komšijama Romima”, rekao je Stojanović.

Ipak, školi zameraju što se ne ponaša odgovorno i ne “formira odeljenja po pomenutim pedagoškim principima”, poručujući da neće odstupiti od “borbe za multietnička odeljenja i ravnopravan tretman”.

Iskoristićemo sva demokratska sredstva, uključujući i krivične prijave školi, nevladinim organizacijama i svim odgovornim licima koja zloupotrebljavaju pojam diskriminacije”.

Ukoliko se ne udovolji njihovom zahtevu kao opcije razmatraju, kako su rekli, obraćanje medijima, organizovanje protesta i, u krajnjem slučaju, ispisivanje dece iz škole.

Želimo model kojim će jednom za svagda biti rešeno ovo pitanje, a u tome imamo i podršku roditelja mlađe dece, koji ne bi trebalo da se suočavaju sa ovakvim problemima kada dođe vreme da njihova deca krenu u školu”, kaže Stojanović.

Nakon obraćanja školi, opštinskoj prosvetnoj i inspekciji u Vranju, lokalnoj samoupravi i načelnici Školske uprave Leskovac, organima koji su se, po rečima roditelja, redom proglašavali za nenadležne, iz škole su dobili informaciju da je poslat zahtev za sastanak sa načelnicom Školske uprave Marinom Ilić i da se čeka njen odgovor.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *