Promena granica donosi nove probleme

Bujanovac, Beograd, 18. jun 2019. (Foto printscreen EWB) – Promena granica kao rešenje problema Beograda i Prištine nije realno, niti poželjno rešenje, smatraju profesor Univerziteta u Gracu Florijan Biber i profesor Nikolaos Cifakis sa Univerziteta Peloponeza.

„Promena granica nije realna, ni poželjna, ne samo za Kosovo, ali ni zamrznuti konflikt, jer će podići tenzije, a svakodnevno čitamo o mogućem ratu, što je jako nezdravo za društvo“, istakao je Biber na konferenciji “Globalni akteri na Zapadnom Balkanu”.

On i Cifakis smatraju da je izlaz iz kosovskog problema u sporazumu koji će Srbima garantovati mnogo više prava i maksimalnu zaštitu njihovog identiteta, spomenika i verskih objekata, a Beogradu i Prištini evropsku perspektivu, prenosi EDW.

Cifakis je na konferenciji rekao da bi promena granica ili razgraničenje kreiralo nove probleme ne samo na Kosovu već pre svega u Bosni i Hercegovini.

Biber smatra da je do problema u dijalogu Beograda i Prištine došlo zbog nesaglasnosti oko rešenja odnosa Srbije i Kosova, među kojima je i ideja o razgraničenju, ali i nesporazuma velikih sila oko tog pitanja.

I do sada se, kaže, videlo da su pregovori u regionu uspešni jedino ako postoji saradnja između EU i SAD.

„Teško je stići do rezultata samo uz pomoć EU. U proces moraju biti uključene zemlje članice EU, i SAD neformalno, jer bi formalno i druge zemlje tražile mesto za stolom, poput Rusije, a ne mislim da bi Rusija bila konstruktivna po tom pitanju“,  kaže Biber.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *