Završen „Platinasti vuk“ u bazi „JUG“

Bujanovac, 18. jun 2019. „Baza „Jug“ je transformisana u bazu koja služi za primer obuke mirovnih snaga u Evropi“, poručio je u ponedeljak američki ambasador u Srbiji Kajl Skot prilikom posete vojnoj bazi kod Bujanovca  povodom  Dana visokih zvanica, čime je završena multinacionalna vojna vežba „Platinasti vuk 19“.

U vežbi je učestvovalo više od 500 pripadnika iz 10 partnerskih zemalja, a Danu visokih zvanica prisustvovali su i  načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i komandant Kopnene Vojske general-potpukovnik Milosav Simović.

“Mirovne snage moraju poznavati interoperabilnost, znati kako da rade zajedno i da uče jedni od drugih u kratkom roku. Videli smo scenario koji obuhvata mnoge stvari koje se mogu dešavati u takvim misijama”, rekao je je ambasador Skot.

Na šestoj vežbi „Platinasti vuk“, osim domaćina  – Vojske Srbije učestvovali su  i pripadnici oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Bugarske, Italije, Mađarske, Rumunije, Severne Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije i Ujedinjenog Kraljevstva.

“Pripadnici Vojske Srbije pokazali su da mogu zajedno sa pripadnicima oružanih snaga drugih zemalja ravnopravno da učestvuju u multinacionalnim operacijama, dajući time doprinos miru u svetu. Svi ciljevi vežbe u potpunosti su realizovani – poručio je rukovodilac vežbe pukovnik  Slađan Stamenković.

Do sada je na ovim vežbama, čiji je organizator Četvrta brigada Kopnene vojske, učestvovalo više od 2.000 pripadnika iz 15 partnerskih zemalja.

Cilj vežbe, koja se izvodila u periodu od 3. do 17. juna, je uvežbavanje jedinica partnerskih zemalja za učešće u multinacionalnim operacijama očuvanja mira, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *