Bujanovačke u Levosoju: U vozu nema opasnih materija

Piše: N. Stevanović, foto Bujanovačke

Bujanovac, 19. jun 2019. „U vagonima voza čija se lokomotiva zapalila u sredu popodne kod Levosoja nije bilo opasnih materija već su domaćinstva pored pruge evakuisana zbog opasnosti od novih eksplozija na lokomotivi i gustog dima koji se širio“, rekao je Bujanovačkim na mestu požara visoko pozicionirani zvaničnik Sektora za vanredne situacije.

Meštani Levosoja, njih oko 80, čije se kuće nalaze u neposrednoj blizini mesta gde se lokomotiva zapalila, bili su prinuđeni da napuste svoje domove na oko 3 sata u sredu, dok je trajalo gašenje požara, koji je sada lokalizovan.

U incidentu nije bilo povređenih. Neposredno posle požara policija je meštanima zabranila izlazak iz kuća, a u jednom momentu spekulisalo se da u vagonima ima opasnih materija, što je demantovano iz Železnice.

„Više nema opasnosti od širenja vatre na vagone“, rekao nam je zvaničnik iz Sektora  za vanredne situacije.

U trenutku dok smo se nalazili na licu mesta (20:30h), meštanima je dozvoljeno da se vrate u svoje kuće, jer više nije bilo opasnosti od eksplozija, po rečima istog sagovornika, iako se na lokomotivi povremeno pojavljivao plamen.

Istovremeno, zabrana saobraćaja na auto-putu Koridora 10 je ostala na snazi, kako nam je rečeno, prvenstveno zbog vetrom nošenog gustog dima, a vozila su preusmeravana na tzv. stari put.

Za vreme trajanja intervencije nije bilo moguće ući u selo.

Levosojčani, sa kojima smo razgovarali, posvedočili su da su se čule dve eksplozije i da je gust dim brzo preplavio selo sa obe strane pruge.

Od vatrogasaca smo saznali da gašenje vatre otežava ogromna količina ulja u lokomotivi.

Lokomotiva teretnog voza koji je dolazio iz pravca Preševa, po rečima očevidaca, ali i prema saopštenju Železniceeksplodirala je oko 17:30h kod sela Levosoje, a mašinovođa je izašao pre nego što je buknula vatra.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *