Mašinovođa: Postoji više faktora koji mogu da izazovu požar na lokomotivi

Piše: N. Stevanović; foto Bujanovačke

Bujanovac, 21. jun 2019.  „Moguće je da trafo ulje u lokomotivi ostane netaknuto sve i da požar traje 10 sati“, glasio je odgovor mašinovođe sa dugogodišnjim iskustvom na pitanje koje je od srede i eksplozije lokomotive kod Levosoja predmet spekulacija među Bujanovčanima – da li je gorelo ili nije ulje za hlađenje trafoa čije izlivanje može biti veoma opasno po zdravlje ljudi i živi svet uopšte.

Mašinovođa, koji nema veze sa incidentom i želi da ostane anoniman, rekao je Bujanovačkim da u takvoj vrsti lokomotive ima mnogo kablova, gume i plastike, odnosno zapaljivih materijala koji mogu da prouzrokuju višesatni požar.

On nije želeo da spekuliše o uzrocima najpre eksplozije a zatim i požara na lokomotivi, rekavši da postoji više faktora koji mogu da dovedu do toga.

„Za sve to vreme ulje za hlađenje trafoa može ostati u rezervoaru i da vatra ne dopre do njega, to je prosto moguće“, rekao je naš sagovornik.

U prilog njegovoj tvrdnji idu i svedočenja bujanovačkih vatrogasaca, koji su učestvovali u gašenju požara i u sredu kasno uveče ušli u lokomotivu da bi ustanovili da rezervoari deluju neoštećeno.

Jedan od njih nam je rekao i da „treba da služi na čast pojedincima koji su govorili neistine da su požar pokušavali da ugase vodom“, dok su sve vreme koristili penu.

Mašinovođa, sagovornik Bujanovačkih je istakao da je njegovo mišljenje ipak samo pretpostavka na osnovu dugogodišnjeg rada na železnici, jer nije prisustvovao incidentu niti je kontaktirao sa kolegama iz lokomotive teretnog voza na kojoj se desila havarija.

Lokomotiva koja se u sredu poslepodne zapalila kod Levosoja prebačena je oko 1 sat posle ponoći na pomoćni kolosek Železničke stanice Bujanovac.

Intervencija vatrogasaca je bila neophodna i u četvrtak ujutru, jer je iz unutrašnjosti i dalje izlazio dim.

U tom trenutku su na licu mesta bili i članovi stručne komisije Železnica Srbije, koji treba da sprovedu istragu o uzrocima ovog incidenta, ali i daju javnosti odgovor na pitanje da li su meštani Levosoja, Bujanovca i okolnih mesta bili izloženi opsanim materijama iz dima koji je više sati kuljao iz lokomotive.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *