Vidovdan u Bujanovcu: Srbi su pobedili Turke u Kosovskom boju (VIDEO)

Piše: N. Stevanović

Ispunjena mala sala

Bujanovac, 29. jun 2019. -Uz stihove „Oj Kosovo, Kosovo, zemljo moja voljena“ i besedu o Kosovskom boju, u Bujanovcu je u petak obeležen jedan od najvećih srpskih praznika – Vidovdan.

Na tradicionalnoj svečanoj akademiji bujanovačkog Društva za očuvanje kulturno-istorijskih vrednosti Srba “Zapisi”, u ispunjenoj maloj sali Doma kulture, nastupio je hor „Sveti Prohor Pčinjski“ sa repertoarom narodnih pesama sa Kosova, a o Boju na Kosovu besedio je profesor istorije iz Bujanovca Aleksandar Tomić.

„Kosovski boj okončan je porazom turske vojske, o tome svedoče brojni istorijski spisi iz otomanskog carstva, oni na tu veliku bitku gledaju kao na svoj poraz, i ne samo oni – u spisima zapadnog sveta navodi se velika pobeda hrišćana kao ishod. Netačna je i nepravedna opšteprihvaćena mantra da je Vuk Branković izdao, a ne samo da nije, već je presudno uticao na poraz Turaka jer su na krilu kojem je on komandovao otomanski odredi potpuno razbijeni “, istakao je Tomić.

Predsednik društva „Zapisi“ Voja Mikić na kraju svečanosti je uručio zahvalnice zaslužnim pojedincima i kolektivima koji pomažu rad društva.

Vidovdanskoj akademiji su prisustvovali i zamenik predsednika opštine Bujanovac Stojanča Arsić i pomoćnik predsednika Boban Pavlović, dok je pesmu posvećenu Boju na Kosovu kazivao saradnik Bujanovačkih Miroslav Veličković Seoski Pesnik.





Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *