Savet Albanaca tužio ministra Vulina

Zašto Albanci s pravom ne osećaju Srbiju kao svoju državu?

Bujanovac, 30. jun 2019.- U svojstvu predsednika Nacionalnog saveta Albanaca, pokrenuo sam tužbu protiv ministra odbrane Republike Srbije Aleksandra Vulina radi utvrđivanja diskriminatorskog pristupa i upotrebe govora mržnje prema Albancima, kaže za Bujanovačke predsednik NSA Ragmi Mustafa.

Upotreba pežorativnog i uvredljivog termina“Šiptar „od strane ministra Vulina je institucionalizacija govora mržnje protiv Albanaca i promocija albanofobije u Srbiji, obrazlaže Mustafa.

On navodi da Nacionalni savet Albanaca ne prihvata svođenje i relativizaciju ove prakse kao individualni izraz i postupak.

-Takav jezik jednog ministra nije samo proizvod sadašnjeg sistema u Srbiji, već i institucionalni podsticaj rastućeg ksenofobičnog diskursa protiv manjina.

Prema Mustafinim rečima, ništa bolje ne odražava politički mentalitet Vulina nego činjenica da on pokretanje tužbe smatra komplimentom.

-Jadan je njegov primitivni pokušaj da politički preživi i osvoji bilo kakav „patriotski“ glas kroz antialbanstvo. Ne izgleda ni kao neka dobra kopija Miloševića. Uostalom, ne možemo da mu pomognemo u njegovom obrazovnom, vaspitnom niti kulturnom mediokritetu. Valjda je sada već kasno za njega, kaže Mustafa.

Međutim, dodaje on, najvažnije je to da ovaj mentalitet pre svega govori o današnjoj vladi Srbije. Govori o zvaničnoj Srbiji.

-U jednoj demokratskoj vladi i demokratskoj državi, svaki ministar koji neprestano vređa manjine u javnosti, barem će biti razrešen. U današnjoj Srbiji, on je proslavljen. Kao u Nemačkoj ’39 godine. Srećom, Srbija nije Nemačka 1939, niti je Vulini Wilhelm Keitel. Nema kapacitete da bude ni njegova loša kopija, kaže Mustafa.

Svakako, poštovanje manjina je i zakonska i ustavna obaveza Vlade Republike Srbije. Poštovanje i prihvatanje drugog je preduslov za demokratsko društvo, navodi predsednik NSA.

On naglašava da Albanci nisu krivi što “Vlada Srbije nema demokratske kapacitete”.

-Ne osećaju se poniženi, jer ne može ništa poniziti Srbiju više nego Vulini kao njeni predstavnici. Štaviše, ovakav mentalitet prvo i pre svega nanosi štetu Srbiji.

Mustafa dodaje da tu leže i razlozi zbog kojih s pravom Srbija nije prihvaćena u Evropskoj uniji.

-Zašto Albanci s pravom ne osećaju Srbiju kao svoju državu? Adresa je u Beogradu. U Vladi Srbije. U sudovima Srbije. U profilima Aleksandra Vulina, zaključuje Mustafa.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *