Albin Kurti traži zatvaranje vojne baze Jug

BUJANOVAC, PRIŠTINA, 1. juli 2019. (foto ilustracija: Kurti i Šaip Kamberi) – Lider opozicionog Pokreta Samoopredeljenje Albin Kurti rekao je u kosovskom parlamentu da je potrebno preduzeti 4 mere kako bi se „poboljšao položaj Albanaca Preševske doline“, među kojima je i zatvaranje Vojne baze Jug kod Bujanovca.
-Osim toga, kosovske i albanske institucije treba da formiraju javnu televiziju na albanskom jeziku u Preševu, univerzitet na albanskom jeziku u Bujanovcu i da podstaknu investicije u Medveđi, prenose prištinski mediji.
Kurti je na sednici kosovskog parlamenta posvećenoj „položaju Albanaca Preševske doline“ rekao da je rešavanje problema Preševa, Medveđe i Bujanovca kriterijum za evropske integracije Srbije.
Poslanik Dukađin Gorani iz redova SDP-a predložio je otvaranje Kancelarije za Preševsku dolinu u Prištini.
„Trebalo bi da postoji bar Kancelarija za Preševsku dolinu u Vladi Kosova. Ona bi bila stalna adresa stanovnicima doline da započnu značajnu saradnju“.
Gorani je dodao da bi zajedno sa otvaranjem kancelarije trebalo da se izradi državni plan za Preševsku dolinu i preduzmu mere za „otvaranje budžetske linije za finansiranje Albanaca u ovoj regiji“. 



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *