Čitaoci: Vodena kriza u okolini Bujanovca

Piše: N. Stevanović; foto ilustracija

Bujanovac, 2. jul 2019. „Mi u Božinjevcu godinama nemamo vodu ni zimi, a kamo li leti, plaćamo vazduh, a na ove vrućine će pocrcamo, i ljudi i stoka – nemamo za piće, kakvo tuširanje“, glasi jedan od komentara na FB stranici Bujanovačkih na tekst o problemima sa vodosnabdevanjem u opštini, a slična je situacija, kako javljaju meštani, i u Žbevcu, Žuželjici, Ljiljancu, Velikom Trnovcu,Rakovcu, Srpskoj kući, Lopardincu …

Bujanovačke u utorak nisu uspele da pronađu sagovornika na ovu temu u JP „Komunalac“ i pored više poziva i poruka, a po poslednjoj informaciji do koje smo došli Opštinsko veće će u petak odlučivati o Planu restrikcije pijaće vode na teritoriji opštine Bujanovac.

Mada, sudeći po komentarima naših čitalaca, restrikcije su uveliko na snazi.

Srpska kuća takođe, nema vodu svaki dan, a ovo selo niko ne pominje. Jedan dan nemamo vodu pre podne, drugi dan popodne“, kaže meštanka ovog sela.

Iz „Komunalca“ su u petak (28. jun) saopštili da do nestašice vode dolazi zbog havarija na mreži.

Popodne i uveče dolazi do velikog povećanja potrošnje vode  što dovodi do preopterećenja i pucanja mreže“, rekao je tada tehnički rukovodilac Samija Aliju.

On je dodao da potrošači u popodnevnim satima polivaju bašte, peru dvorišta i uopšte zloupotrebljavaju vodu i apelovao na njih da to ne čine.

Ovakvo objašnjenje nije zadovoljilo meštane Ljiljanca i Žuželjice, koji tvrde da su primetili lica koja zavrću ventile u ispod mosta kod Jugokopa, najavljujući blokadu.

Ljiljance već dva dana bez vode, primećen čovek kako izlazi iz šahte kod Jugokopa, sumnja se da neko zatvara ventil koji vodi prema ovom selu i Žuželjici. Izgleda da ćemo morati da organizujemo dežurstva pored šahte“, kaže se u jednom od komentara na FB.

Bilo je i direktnih optužbi na račun rukovodstva komunalnog preduzeća.

Koga lažete za mesto havarije prema Žuželjici kad je problem pumpa za pritisak, koju ste obećali pre 10 godina i još uvek ništa“, kaže nezadovoljni meštanin.

A ima i onih koji smatraju da se voda zloupotrebljava.

Šta se bunite za vodu? U Lopardince svako veče nestaje voda, u selo se čuva po 10 krava, 4 plastenika i to sve od gradske vode, nema bunar. Ta voda nije za plastenici nego za kućnu upotrebu, budite civilizovani ne pišite gluposti“, napisala je naša čitateljka.

Bujanovačke pozivaju čitaoce da nam javljaju o problemima sa vodosnabdevanjem u mestima u kojima žive.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *