Kamberi: U Prištini nema saglasnosti oko ujedinjenja

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 5. jul 2019. Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi ocenio je da na Kosovu nema koncenzusa za „ujedinjenje sa Preševskom dolinom“.

Kamberi ističe da su, pored volje za ujedinjenjem i sa jedne i sa druge strane, Albanci na jugu Srbije  svesni da u Prištini nema saglasnosti po ovom pitanju, prenosi prištinski „Zeri“.

„Ujedinjenje  sa  Kosovom je politički projekat Albanaca u Preševskoj dolini, koji proizilazi iz referenduma iz 1992. godine, a predsednik Hašim Tači ga pominje kao priliku, koja treba da proistekne iz dijaloga sa Srbijom – kao rezultat međudržavnog sporazuma. Ipak, svesni smo da na Kosovu nema potpunog slaganja između institucija i političkih subjekata po ovom pitanju”, kaže Kamberi.

On je rekao i da uprkos teškom položaju Albanaca sa ovih prostora, niko od njih ne traži da se Kosovo žrtvuje, već se “ujedinjenje sa Preševskom dolinom mora odvijati tako da ne ugrožava budućnost države Kosovo”.

“Ne želimo da budemo izvor svađa između državnih institucija i političkih stranaka u Prištini. Želimo da budemo deo Kosova, kao rezultat sveobuhvatnog političkog dogovora, u okviru međudržavnog sporazuma Kosova i Srbije”, istakao je Kamberi.

Ujedinjenje, dodao je, treba sprovesti uz uslov da se ne dozvoli “podela Preševske doline”.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *