Slabo interesovanje za studije na Ekonomskom fakultetu u Bujanovcu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 17. jul 2019. – Iako na odeljenju subotičkog Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu brucoši ne plaćaju školarinu, već svih 90 mesta na prvoj godini ide na teret budžeta, novoupisanih u prvom krugu je tek nešto više od 50, govore zvanični podaci sa sajta ove visokoobrazovne ustanove.

Jagme među budućim studentima za studije o trošku budžeta u Bujanovcu nema, sudeći po tome što je na Ekonomskom fakultetu ostalo još 34 slobodnih mesta, kako stoji na sajtu.

Ipak, po rečima Zorana Velinovića, koordinatora na bujanovačkom odeljenju, mesta ima za još 27 brucoša.

Koji god podatak bio validan, činjenica je da se iz godine u godinu fakultet ozbiljno „angažuje“ da obezbedi studente na prvoj godini.

Jedan od načina je i prijemni ispit, koji se za razliku od renomiranih fakulteta univerziteta u Beogradu ili Nišu, ovde organizuje tek pro forme, o čemu svedoči nezvanična informacija sa samog fakulteta da još uvek nije bilo kandidata koji prijemni ispit nije položio, ni ove godine, niti bilo kada od 2011. kada je odeljenje u Bujanovcu počelo sa radom.

Navodno, skupljanje kandidata bukvalno „sa ulice“, takođe je ustaljena praksa od samog početka, kao i produžavanje rokova za upis.

Gotovo polovina takvih „brucoša“ unutrašnjost velelepnog zdanja fakulteta u Bujanovcu vidi samo jednom i to prilikom upisa, što ne ometa finansiranje iz budžeta.

Za nove akademske građane na prvoj godini fakulteta u Bujanovcu dostupan je studijski program Međunarodna i evropska ekonomija i biznis, a drugi konkursni rok je 2. i 3. septembra.

Za 6. septembar u 10 časova je zakazano polaganje prijemnog ispita.

Za prijemni ispit kandidati mogu da odaberu dva od ponuđenih pet nastavnih predmeta, a to su osnovi ekonomije, poslovna ekonomija, matematika, filozofija sa logikom i informatika.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *