Krađe po radnjama: Od čokoladica do džaka brašna, kradu svi a najviše oni koji imaju

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 19. jul 2019. -U supermarketima u Bujanovcu krade se svakodnevno, od čokoladica do džakova brašna, i „kradu svi“, a najviše oni za koje nikada ne biste pomislili da mogu biti lopovi, pričaju za Bujanovačke zaposleni u najprometnijim radnjama u gradu.

„Još se nije desilo da u krađi uhvatimo nekog ko nema, ko je gladan, da ukrade hleb, ne, takvi dođu i zatraže, pitaju“, priča nam jedan od radnika poznatog supermarketa u Ulici Kralja Milutina.

Kleptomani ili ne, tek „Bujanovčani za koje nikad ne biste rekli da mogu da ukradu“, često dobro situirani, sa rafova ove radnje u džepove i torbe trpaju čokolade, cigarete, skupocena pića, parfeme, pa čak i kućnu hemiju.

Nekoliko slučajeva u neverici je ostavilo čak i radnike, naviknute da, kako kažu, vide svašta.

„Dešava se da ne možemo da poverujemo koga su kolege uhvatile u krađi ili u način na koji su to izveli, sve dok ne pogledamo snimke sa video nadzora. Nedavno se jedan zaustavio ispred radnje, najnormalnije ubacio džak brašna u prikolicu i otišao“, kažu zaposleni.

Iako uhvaćeni na delu, lopovi, pričaju radnici, nikad ne priznaju nepočinstvo odmah, već se opravdavaju na najbesmislenije načine i čak optužuju zaposlene da ih lažno okrivljuju – sve do trenutka kad im se prikaže snimak.

„Onda nas samo mole da ne zovemo policiju i ne pričamo nikome šta se desilo, tako postiđeni plaćaju robu i ostavljaju novac pride, uglavnom se tako završava“, rekli su u radnji.

Materijala za priču na ovu temu ne manjka ni zaposlenima u velikom marketu poznatog trgovinskog lanca u centru grada.

“Možda zvuči preterano, ali poučen iskustvom mogu da kažem da ovde pokušavaju da ukradu svi, i mladi i stari, i siromašni i bogati. Koga smo sve uhvatili…”, počinje priču zaposleni.

U ovom marketu, kaže, imaju stalne mušterije, koji redovno“zaboravljaju” po koju sitnicu u džepovima, a neretki su i ozbiljniji pokušaji krađe veće vrednosti.

“Na ove sitne smo navikli, pa ih mi podsećamo, naravno slede uobičajena opravdanja, zaboravnost, žurba …Na drugoj strani, pre neki dan je žena nekog policajca, iz sela u oklini, napunila torbu naočarima za sunce, nekim peškirima, oglasio se alarm na izlazu, ona sva “začuđena”, navodi on.

Senzori na izlazu ne registruju sve artikle, a dovitljivi i smeli kradljivci primenjuju i raznorazne metode da ih prevare, sigurnosne kamere nisu prevelika prepreka, pa se radnici marketa dovijaju na razne načine da spreče lopove.

Prazne kutije od skupih pića i kozmetike na rafovima česta su pojava u marketu, kao neki vid predostrožnosti, dok je roba nasigurnom.

“Retko zovemo policiju, nema svrhe, jer se uglavnom radi o iznosima manjim od 5.000 dinara, dakle neophodna je privatna tužba da bi lopov bio procesuiran, čemu ne pribegavamo u većini slučajeva”, kažu u marketu.

Jedina kazna za ovakve ostaje sramota i ogovaranja bujanovačke čaršije – neki bi rekli – malo li je.

 

 

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *