Problem „deponije“ iz Nese može samo zajednički da se reši

Iz lokalne samouprave mole za strpljenje i apeluju na građane i vlasnike lokala da ne ostavljaju smeće pored kontejnera

BUJANOVAC, 29. juli 2019.Skupština zgrade „Trg“ u centru Bujanovca alarmirala nas je u ponedeljak ujutru zbog ogromne količine smeća iza ćevabdžinice „Nesa“ u samom centru Bujanovca zbog čega, kako navode, stanari od ove deponije gotovo da ne mogu da izađu iz zgrade.

Na drugoj strani, iz JP Komunalac kažu da su kontejnere na ovom mestu praznili u subotu, a da će smeće koje se nakupilo za samo jedan dan odneti u utorak, dok iz lokalne samouprave smatraju da je vlasnicima okolnih lokala i građanima lakše da smeće ostave pored kontenera nego svojih objekata, što neminovno dovodi do slike koju imamo, ačli dodaju da su otvoreni za svaki predlog i saradnju.

Iz Skupštine zgrade Trg, koju čine 5 ulaza (od kafića Chanel do kafića Bolero) sa 61 stanom i 8 lokala, podsećaju da se radi o višegodišnjem problemu koji „posebno eskalira u periodu letnjih meseci, kada Bujanovac odnosno centar posećuje veliki broj građana“.

Problem datira od vremena renoviranja trga i uklanjanjanja dve lokacije za odlaganje smeća, kod solitera i iza nekadašnje prodavnice ‘Borovo’. Jedino mesto ostavljeno za to je iza ćevabdžinice “NESA“ i to svega 2 kontejnera, u koje smeće odlažu svi lokali na trgu, vlasnici tezgi, ali i Dom kulture i Opština, kao i stanari susedne zgrade, upozoravaju iz Skupštine zgrade Trg, iza koje se nalaze ova dva kontenera.

Oni dodaju da su više puta kontaktirali nadležne u JP Komunalac, „koji se nisu oglasili ni na jedan naš dopis“, kao i da su u lokalnoj samoupravi upoznati sa problemom.

Po njima, problem može da se reši postavljanjem još nekoliko kontejnera i njihovim svakodvenim pražnjenjem, posebno tokom leta.

Ilir Taipi, tehnički direktor Komunalca za Bujanovačke kaže da je u ponedeljak, zbog pazarnog dana, gotovo nemoguće kamionom Ulicom Jaćima Đošića doći do kontejnera koji se „prazne 3 puta nedeljno“.

Ovo smeće se nakupilo za samo jedan dan, u nedelju. Najveći je problem što su tu samo dva kontejnera, i učinićemo sve što možemo da tu postavimo još dva. Osim toga, u ponedeljak zbog gužve ne možemo da priđemo, kaže Taipi.

Opet, stanari tvrde da ujutru između 6 i 7 sati nema gužve, ali da „u JP Komunalac nedostaje organizacija rada“, te da je potrebno da ova firma koordinira sa policijom oko regulisanja saobraćaja.

-Dobra volja i timski rad, koordinacija lokalne samouprave, JP Komunalac i policije sigurno će dati rezultata, poručuju iz Skupštine zgrade Trg. 

Iz lokalne samouprave mole građane na strpljenje jer grad uskoro dobija 100 novih kontejnera, „čime će se problem dugoročno rešiti“, ali i apleuju na vlasnike lokala i građane da ne bacaju smeće kraj punih kontejnera jer će, kako kažu, zbog neodgovornog ponašanja i 10 kontejnera biti malo.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *