Nemačka i dalje protiv promene granica

BUJANOVAC, PRIŠTINA, 4. avgust 2019. (foto Koha/prtsc) – Ambasador Christian Hellbach, dosadašnji direktor za Jugoistočnu Evropu nemačkog ministarstva inostranih poslova, rekao je da se Nemačka i dalje protivi ideji o promeni granica između Kosova i Srbije, piše prištinska Koha.

 On je rekao da je Nemačka za nastavak dijaloga kako bi se postiglo inkluzivno, održivo rešenje koje reguliše sva pitanja i doprinosi regionalnoj stabilnosti.

Mi ne verujemo da nas obnavljanje starih ideja o podeli vodi do takvog rešenja“, rekao je Hellbach.

Prema njegovim rečima, zvanični Berlin se protivi blokiranju procesa dijaloga i kritikuje uslovljavanje koje je kosovska vlada postavila tom procesu.

 –Nastavak dijaloga podrazumeva da se obe strane približe jedna drugoj i povuku se od svojih maksimalnih zahteva. Apsurdno je da kao uslov za početak dijaloga treba tražiti od Srbije da prizna Kosovo, kazao je Hellbach, napominjući da Nemačka“ nema razumevanja “ za takse koje je kosovska vlada uvela na srpsku i bosansku robu.

 –Kažem to kao predstavnik zemlje koja je prijateljska i podržava Kosovo. Kosovo može i mora donositi svoje odluke. Ali nije pametno okrenuti dobre prijatelje protiv sebe „, kaže Hellbach, koji je predao dužnost Susanne Schutz, dosadašnjoj ambasadorki Nemačke u Tirani.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *