Slovenci uzdrmali Kosovo: Tači je simbol političko-kriminalne hobotnice

BUJANOVAC, PRIŠTINA, 6. avgust 2019. (foto Gazeta ekspres)- Kosovski presednik Hašim Tači je simbol političko-kriminalne hobotnice na Kosovu, a period kada je bio premijer obeležen je zapošljavanjem po rodbinskim vezama, zastrašivanjem političkih protivnika i građana, pritiskom na medije i raširenim kriminalom i korupcijom u svim delovima države i društva.

Ovu ocenu izneo je Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije IFIMES sa sedištem u Ljubljani, koji je u tekstu „Prevremeni izbori na Kosovu 2019: Nova šansa za dekriminalizaciju Kosova“ posvetio političkoj situaciji i najavljenim izborima (Izveštaj IFIMES-a možete pročitati OVDE)

„Vladu koju je predvodio Hašim Tači sa svojim klanom karakterišu nepotizam, zastrašivanje političkih protivnika i građana, pritisak na medije, kriminal, netransparentnost i korupcija u svim oblastima kosovskog društva“, piše IFIMES, prenosi Gazeta Ekspress.

„Organizovani kriminal i korupcija predstavljaju ozbiljnu pretnju kosovskom društvu“, naglašava se u tekstu.

 Pored toga, kaže se da je u periodu vladavine Hašima Tačija, povećan je trend napuštanja Kosova mlade populacije.

 „Posebno zabrinjavajući trend je masovni odlazak mlađe generacije radno sposobnih ljudi. Vlada Kosova nije uspela da zaustavi ovaj negativni trend. Organizovani kriminal i korupcija predstavljaju ozbiljnu pretnju kosovskom društvu“, piše u članku.

Prema IFIMES-u, Hašim Tači kao „simbol političko-kriminalne hobotnice“ postaje još jači saradnjom sa albanskim premijerom Edijem Ramom, za koga Institut tvrdi da je takođe uspostavio kriminalni režim u Albaniji.

 „Tačijeva moć je dodatno ojačana savezom s albanskim premijerom Edijem Ramom i njegovim režimom, koji je u Albaniji uspostavio kriminalnu imperiju s dubokim međunarodnim korenima, a Kosovo često koristi kako bi proširila svoje pipke u regionu “, nastavlja se u članku.

Ovaj članak podseća i na međunarodni izveštaj o transparentnosti, prema kome je Kosovo zauzelo 93. mesto od 180 zemalja u indeksu korupcije za 2018. godinu. Gambija, Gvajana, Mongolija i Panama imale su isti položaj kao i Kosovo.

 Primedbe u ovom izveštaju date su i vladi Ramuša Haradinaja, koja već u ostavci, rečima da nije učinjeno dovoljno da se zaustavi trend bekstva stanovništva, poboljšanje vladavine zakona, u pospešivanju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, ekonomskog razvoja i privlačenja stranih investicija.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *