Na Kosovo se ne može sa srpskim pasošem, samo sa ličnom kartom

BUJANOVAC, PRIŠTINA, 7. avgust 2019. (foto Bujanovačke: Prelaz Končulj) – Kosovska granična policija odlučila je da na administrativnim prelazima za ulazak na teritoriju pokrajina ne prihvata pasoše Srbije, dok zabrana ulaska ne važi za građane sa ličnom kartom i izvodom sa fotografijom za decu.

Kako prenosi RTS, pozivajući se na saznanja iz kosovske policije, Direkcija granične jedinice kosovske policije  je odluku donela bez saglasnosti kosovskog ministra unutrašnjih poslova, i bez uobičajene procedure obaštavanja javnosti.

Ova mera važi od ponedeljka (5. avgust) i najviše će pogoditi građane koji preko Kosova putuju u Albaniju, Crnu Goru, a poseduju od dokumenata samo pasoš.

U policiji navode da je ova mera u skladu sa Briselskim sporazumom iz 2011. godine,  koji međutim ne zabranjuje korišćenje pasoša kao jedinog dokumenta za kretanje.

U poslednja dva dana sa administrativnih punktova vraćeno je više porodica sa decom i osoba koje su posedovale samo pasoš Republike Srbije.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, koji je rekaoda Priština samo traži način kako da maltretira građane bez razloga“.

„Stalno nalaze nove načine da ometaju slobode običnih ljudi svih nacionalnosti, a posebno Srba, prema kojima netrpeljivost ponovo i ne kriju. Inače, na Kosovo i Metohiju ne treba sa srpskim pasošem. Nije ni trebalo, niti će trebati. Možda samo na graničnim prelazima Srbije na izlasku iz Srbije sa teritorije AP KiM prema Albaniji i Severnoj Makedoniji“, rekao je Đurić za Tanjug.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *