Ministar Ružić: Nacionalni savet Albanaca deluje suprotno interesima svoje države

BUJANOVAC, 10. avgust 2019. (foto mduls.gov.rs) Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružic rekao je da Nacionalni savet Albanaca (NSA) „deluje protivno interesima svoje države“, preneli su albanski mediji:

„Neprihvatljivo da predstavnici tela čiji se rad finansira novcem svih građana Srbije, deluju politički protivno interesima svoje države i zajednice koju predstavljaju“, izjavio je Ružić.

Ova reakcija ministra Ružića usledila je posle zahteva NSA kosovskim vlastima da se „Albanci iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa izuzmu iz odluke o nepriznavanju srpskih pasoša“.

 U zahtevu NSA se još „pozdravlja odluke kosovskih vlasti o jačanju državnosti“.

Na drugoj strani, NSA je pozvao ministra Ružića da se „fokusira na ispunjavanje svojih zakonskih, institucionalnih obaveza prema Albancima koji žive u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa.“

 Predsednik NSA Ragmi Mustafa ističe „spremnost za institucionalnu saradnju“, ali, kako je istakao, neće podleći pritiscima i pretnjama.

Mustafa navodi da Ministarstvo „nije poštovalo odluku NSA o utvrđivanju naziva  naselja i ulica u opštini Medveđa“, sa opravdanjem da je „suprotna Zakonu o nacionalnim manjinama“.

NSA dodaje i da republičke institucije u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa „odbijaju da primenjuju albanski jezik kao službeni jezik za teritoriju ovih opština, što je u suprotnosti sa Zakonom o službenoj upotrebi jezika i pisama“.

„U okviru MDULS rade 43 inspekcije, a za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa nema inspektora albanske nacione pripadnosti“, navodi NSA.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *