Kamberi: Naš izlazak na republičke izbore zavisi od ishoda dijaloga

Bujanovac, 13. avgust 2019. –Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi smatra da će nakon postizanja konačnog sporazuma između Beograda i Prištine biti neophodno da se sve albanske partije okupe na jednoj izbornoj listi na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbijikako bi se ojačao uticaj Albanaca u Skupštini Srbije.

Na predstojećim izborima, u zavisnosti od eventualnog postizanja sveobuhvatnog sporazuma između Kosova i Srbije i onoga što će taj sporazum podrazumevati za Preševsku dolinu, ideja o podnošenju zajedničke izborne liste na parlamentarnim izborima biće nametnuta kao nužnost”, rekao je Kamberi.

Po njegovim rečima, ako bi Albanci nastupili u okviru jedinstvene izborne liste, mogli bi da obezbede tri poslanika u Skupštini Srbije.

 Na svim dosadašnjim parlamentarnim izborima, dodaje Kamberi, Albanci nisu uspeli da dobiju više od jednog ili dva poslanika, upravo zbog bojkota većine albanskih stranaka.

Nastup sa zajedničkom listom sigurno će uključiti više Albanaca i stvoriti priliku za dobijanje tri ili više poslaničkih mesta, čime bi Albanci postali važniji faktor u Parlamentu”, istakao je predsednik Partije demokratskog delovanja, koja ima jednog poslanika u parlamentu.

Što se tiče lokalnih izbora, kako je rekao, više izbornih lista u Bujanovcu, ne ugrožavaju mogućnost Albanaca da upravljaju opštinom, što je, kako je podsetio, dokazano nekoliko puta na lokalnim izborima od 2002. godine.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *