Savet za spoljne poslove SAD: Razmena teritorija treba da bude na pregovaračkom stolu

BUJANOVAC, PRIŠTINA, 13. avgust 2019. (Foto ilustracija) – Pitanje razmene teritorija treba da se nađe na pregovaračkom stolu između Kosova i Srbije, izjavio je stručnjak američkog Saveta za spoljne poslove Čarls Kapčan.

„Verujem da bi pitanje razmene teritorija trebalo da bude na stolu za pregovore, posebno ako bi to pružilo priliku za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, mada bi na neki način to bilo problem za region, jer bi bile stvorene  mogućnosti za etničke granice, ali bar je to prilika da se prevaziđe ovaj zastoj“, rekao je Kapčan za Balkanski servis Radija Slobodna Evropa a prenosi prištinski Lajmi.

Prema njegovim rečima, to bi zahtevalo podršku stanovništva na Kosovu i u Srbiji.

„Sada se čini da ne postoji takvo raspoloženje, posebno na kosovskoj strani. Ali, mislim da bi Evropljani i Sjedinjene države trebalo da nastave da guraju Prištinu i Beograd da nastave razgovore, jer mora doći do normalizacije i Kosovo, koje je de fakto nezavisno, mora da postane i de jure nezavisno da bi došlo do dugoročnog mira na Balkanu“, rekao je Kupčan.

Prema njegovom mišljenju, pre nekoliko meseci, raspoloženje za pregovore između kosovskog predsednika Hašima Tačija i njegovog srpskog kolege Aleksandra Vučića bilo je drugačije, ali dijalog je sada u zastoju zbog stopostotne tarife koju je predsednik Vlade  Kosova u ostavci Ramuš Haradinaj stavio na uvoz iz Srbije.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *