Srpsko-bugarski centar u septembru, ali pod drugim nazivom, otvoren i za druge zajednice

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 14. avgust 2019.-  Predstavnici bugarske nacionalne manjine iz Bujanovca i Vranja, predvođeni generalnim konzulom Bugarske Edvinom Sugarevim, dobili su u sredu zeleno svetlo od predsednika opštine Šaipa Kamberija da u Bujanovcu otvore kancelariju Bugarsko-srpskog centra (BSC), ali uz jedan uslov – da kancelarija ne nosi naziv Bugarsko-srpski centar, već neki „multietničniji“.

Za sada se ne zna koje će ime poneti centar, ali će to svakako biti poznato septembra, za kada je najavljeno njegovo otvaranje.

Bujanovački Bugari od lokalne samouprave imaju saglasnost, prostor za svoje aktivnosti i svaku vrstu podrške za, kako je rekao Bujanovačkim inicijator ove ideje Božinjevčanin Siniša Duškov, rad na zbližavanju zajednica i saradnju Opštine Bujanovac sa Bugarskom.

Naša sredina je multietnička i cilj nam je da budemo otvoreni za sve zajednice: Duškov (Foto Bujanovačke)

„Opština nam je ustupila prostoriju u sportskoj hali i od predsednika Kamberija imamo podršku da realizujemo inicijativu o otvaranju kancelarije. Njegovu sugestiju o nazivu kancelarije smo prihvatili, jer je zaista naša sredina multietnička i cilj nam je da budemo otvoreni za sve zajednice“, kaže Duškov.

Pored zajedničkih projekata i saradnje, jedan od ciljeva udruženja, koje će zapravo biti filijala vranjskog BSC-a, pa zbog toga, kako kažu, naziv i ne predstavlja nikakav problem i može biti „neutralan“, biće i očuvanje bugarskog nacionalnog identiteta.

Sarađivaćemo na svim poljima, ekonomskim, kulturnim, obrazovnim i sportskim. Ministarstvo spoljnih poslova ima projekte za pomoć i razvoj, a tu su i IPA projekti Evropske unije, pa će ovaj centar predstavljati sponu između Opštine i Republike Bugarske“, rekao je Sugarev, bugarski konzul u Nišu.

Po nezvaničnim podacima, u opštini Bujanovac živi od 200-250 Bugara, rečeno je na sastanku.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *