Teodora posle Amerike: Želimo da menjamo svet

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 16. avgust 2019. „Amerika je prelepa i nudi mnogo mogućnosti, ali ipak nije zemlja iz snova, bar ne mojih“, kaže Bujanovčanka Teodora Stojilković (17), jedina srednjoškolka iz Srbije koja je sa 55 svojih vršnjaka iz gotovo svih evropskih zemalja mesec dana boravila u SAD, kao stipendistkinja  prestižnog programa „Benjamin Franklin Transatlantic Fellowship“.

Teodora se nedavno vratila sa putovanja, za koje kaže da se doživi jednom u životu – videla je kosmopolitski Vašington, Filadelfiju, Čikago, posetila stubove političkog establišmenta, Belu kuću, Stejt Department, Kongres, boravila na univerzitetu “Purdue” u gradu Vest Lafajet u Indijani i imala priliku tek da nasluti šta zapravo znači “američki način života” u porodici koja ju je ugostila na desetak dana.             

“Nikako nije med i mleko – krediti, krediti, krediti, koje otplaćuju do kraja života. O životnom standardu nema potrebe da pričam, svakako je visok, ali je visoka i cena, radi se mnogo, po ceo dan. Inače, ljudi koji su me primili u svoj dom su bili divni, kao uostalom i svi ostali sa kojima sam se sretala. Prepuna sam pozitivnih utisaka i zaista sam mnogo naučila i stekla predivno, rekla bih, životno iskustvo”, kaže Teodora.

Pored Amerikanaca, bila je okružena i vršnjacima iz Evrope, koji, poput njihovih domaćina, nisu znali gotovo ništa o njenoj Srbiji.

“Konkretno o Srbiji znaju malo ili ništa, ali im je poznato da se na Balkanu stalno nešto dešava, mahom negativno. Skandinavci nisu mogli da veruju da su na primer kod nas aktuelna tema vakcine. Dok je devojka sa Islanda emotivno pričala o klimatskim promenama, kao temi koja je najviše zaokuplja, mi sa Balkana, posebno onog dela  koji još uvek nije u Evropskoj uniji, govorili smo o osnovnim ljudskim pravima, siromaštvu. Ozbiljno zaostajemo za razvijenim, uređenim zemljama”, ističe Teodora.

Tokom svog boravka u Americi učila je o međunarodnim odnosima, demokratiji, ljudskim pravima i angažovanju mladih, u programu koji ima za  cilj uspostavljanje boljih odnosa između mladih Evropljana i Amerikanaca, jačanje veza i razvijanje svesti o zajedničkim vrednostima.

“Koliko god se razlikovali, svi mi tamo smo delili neke univerzalne ideje. Mislim da imamo istu viziju budućnosti – jednaka prava za sve, bez obzira na pol, veroispovest, boju kože ili socijalno-ekonomski status, zvuči kao utopija, ali smo mladi, pa je razumljiva naša želja da menjamo svet”, kaže Teodora kroz smeh.

Nju za dve nedelje očekuje povratak u školsku klupu, na četvrtoj godini medicinskog smera bujanovačke Srednje škole “Sveti Sava”.

Plan da upiše Fakultet političkih nauka, kaže, nije se promenio, mada joj je putovanje u Ameriku pružilo nove opcije, pa i one za nastavak školovanja u toj zemlji.

“Tako nešto nije nemoguće, ali ipak ni lako ostvariti. Videćemo šta će doneti budućnost”, zaključila je Teodora.

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *