Mustafa od Albanije traži da otvori konzulat u Bujanovcu

Bujanovac, 17. avgust 2019. Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa zahteva od  Ministarstva inostranih poslova Albanije da otvori konzularno predstavništvo na jugu Srbije.

Navodeći da Nacionalni savet Albanaca kao institucija ima zakonska ovlašćenja da uputi takvu inicijativu, Mustafa je za agenciju Beta ocenio da bi otvaranje konzulata Albanije u Bujanovcu ili Preševu poboljšalo položaj Albanaca u tim opštinama, kao i odnose Srbije i Albanije.

Dopis je poslat od strane Nacionalnog saveta Albanaca, ali je sve ostalo što se tiče otvaranja konzulata u nadležnosti ministarstava inostranih poslova Srbije i Albanije, i ide diplomatskim kanalima, tako da nemam informacije o tome da li će i kada naš zahtev biti usvojen„, rekao je Mustafa.

On je ocenio danije logično da Albanija ima ambasadu u Beogradu, a da nema konzularno predstavništvo u Bujanovcu ili Preševu, gde živi najveći broj Albanaca„.

Otvaranje konzulata Albanije bi mnogo doprinelo očuvanju kulturnog integriteta Albanaca u Preševskoj dolini, a bilo bi i od velike pomoći studentima koji studiraju na univerzitetu u Tirani. To bi doprinelo i ispunjenju uslova na putu pridruživanja Evropskoj uniji i poboljšanju dobrosusedskih odnosa Srbije Albanije„, rekao je Mustafa.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *