Amerika preuzima dijalog Beograda i Prištine?

Bujanovac, 20. avgust 2019. Stručnjak za zapadni Balkan Din Pajnles izjavio je da bi Vašington mogao na jesen da organizuje samit u Beloj Kući između Kosova i Srbije tako što bi američki predsednik Donald Tramp mogao sazvati susret sličan onome koji je organizovao nekadašnji predsednik SAD Džimi Karter 1978. godine, kada je postignut istorijski dogovor između Egipta i Izraela.

“Ako su Egipat i Izrael mogli da postignu trajan dogovor nakon oružanih sukoba i dugotrajnih neprijateljstava, onda postoji nada da Srbija i Kosovo mogu učiniti to isto”, rekao je Pajnles, prenosi prištinska Koha.

Po njegovim rečima, nakon sazivanja samita, nova kosovska vlada bi, kao uslov, morala da ukine takse na srpsku robu, a Srbija bi morala da prekine kampanje protiv Kosova.

Pajnles ističe i da će Tramp žestoko reagovati ukoliko Srbija i Kosovo ne postignu dogovor do februara.

„Ovo je Trampova potreba za jasnom situacijom na Balkanu, uoči izbora u SAD 2020. godine. Trampa ne zanima šta će Tači i Vučić potpisati. Ako dogovor ne bude postignut do februara, on će imati snažan odgovor, kao što je to činio sa Meksikom, preko noći ćemo imati sankcije i prema Prištini i prema Beogradu,”- upozorio je Pajnles u tekstu za “European Western Balkans”.

Kako piše “Koha” ova dinamika sugeriše mogućnost hrabrog i novog pristupa normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova i da je možda došlo vreme da se EU povuče i pusti SAD da preuzme vodeću ulogu, jer uprkos naporima EU nije uspela da obnovi dijalog.

S’ obzirom na očigledan kredibilitet predsednika Trampa na Kosovu i Srbiji, on se mora čvrsto i proaktivno uključiti da bi unapredio razgovore i to odmah nakon izbora na Kosovu i formiranja nove kosovske vlade, a cilj bi bio da se ojačaju detalji trajnog sporazuma koji obuhvata legitimne interese obe strane.

Pajnles ističe da ako susret bude uspešan, samit bi se završio veličanstvenom ceremonijom u “Rose Gardenu” koju bi video ceo svet, kao što je obećao američki predsednik.

“Tačno je, kao što neki tvrde, da bi državničku hrabrost trebalo da pokažu i u Srbiji i na Kosovu, za ideju koja do sada nije realizovana. Tramp bi mogao biti vrlo uverljiv u tom pogledu, posebno na domaćem terenu i mogao bi pružiti podsticaj za obe zemlje. Samit možda ne uspe, ali šta ako uspe,”- pita se Pajnles.

Uspeh susreta na najvišem nivou, po njegovoj oceni, predstavljao bi veliki spoljnopilitički proboj i ostavštinu za Trampovu administraciju i mogao bi da donese trajni mir Balkanu, što bi većina nacija pozdravila.

To će omogućiti Srbiji i Kosovu napredak i integraciju u širu evropsku zajednicu, sa svim prednostima koje će integracija doneti i što je najvažnije, deci obe zemlje perspektivu za svetlu budućnost, zaključuje ovaj stručnjak za zapadni Balkan.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *