A za početak školske godine – štrajk

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 21. avgust 2019. Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, koji po nezvaničnim informacijama čine gotovo polovinu nastavnog kadra u Srednjoj školi „Sveti Sava“ u Bujanovcu, započeće novu školsku godinu štrajkom.

Kako je najavljeno iz ovog sindikata, zaposleni – članovi Unije stupiće u štrajk 2. septembra, prvog dana nove školske godine, i to skraćenjem časova na 30 minuta.

U odluci o stupanju u štrajk kao zahtev se navodi „hitan nastavak pregovora i stupanje na snagu pravednih platnih razreda, koji će popraviti položaj zaposlenih u obrazovanju“.

Ipak, direktorka ove škole Biserka Jović kaže za Bujanovačke da još uvek nije dobila nikakav zvaničan dokument od sindikata u školi, već samo odluku centrale sindikata.                                                                                 

„Nemam potvrdu da će radnici naše škole podržati odluku centrale tog sindikata i koliko njih, mada poučena iskustvom mogu reći da očekujem da se svi članovi Unije priključe. Jasno je samo da će skraćenje časova biti u zakonskim okvirima, te neće biti sankcija za one koji se odluče da učestvuju u tome“, kaže direktorka.

Po njenim rečima, oko 25 radnika škole su članovi Unije sindikata prosvetnih radnika.

Da li će se u štrajku pridružiti svojim kolegama iz srednje škole članovi Unije u bujanovačkoj OŠ „Branko Radičević“, kojih je i više od polovine zaposlenih u ovoj školi, kako saznaju Bujanovačke, odlučiće neposredno pred početak školske godine.

Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije za sada su usamljeni u svojoj nameri da štrajkuju, jer se nijedan drugi sindikat radnika u prosveti još uvek nije oglasio po ovom pitanju.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *