Kamberi sa Ombudsmanom o brisanju građana iz biračkog spiska

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 26. avgust 2019. U razgovoru sa Zaštitnikom građana Zoranom Pašalićem, predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi posebno je istakao problem građana sa juga Srbije koji se, kako je rekao, „brišu iz evidencije prebivališta  i jedinstvenog biračkog spiska“, na šta je Zaštitnik građana odgovorio pozivom građanima da se u slučaju pasivizacije adrese obrate lokalnoj kancelariji Ombudsmana.

„Razgovarali smo o problemima u poštovanju ljudskih prava u našoj opštini, a osnovno pitanje, koje je kod nas aktuelno je brisanje građana iz evidencije prebivališta, a sada i iz jedinstvenog biračkog spiska, rekao bih – akcije brisanja“, istakao je Kamberi u ponedeljak, nakon sastanka sa Pašalićem u Bujanovcu.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić

Zaštitnik građana, koji boravi u Bujanovcu u okviru kampanje „Dani ombudsmana“, rekao je da je upis u birački spisak, odnosno pasivizacija adrese, tema kojoj je na sastanku posvećena najveća pažnja.

„Pozivam sve građane koji imaju taj problem da se obrate našoj lokalnoj kancelariji i biće pokrenuti odgovarajući postupci, koji se rešavaju brže kada postupa institucija Zaštitnika građana nego putem neke druge administrativne ili sudske procedure“, rekao je Pašalić.

Govoreći o ostalim problemima koji su mu predočeni, on je naglasio da se ne razlikuju od onih u drugim lokalnim samoupravama.

„Uglavnom se radi o odnosu lokalne samouprave i republičke vlasti i na toj relaciji mi smo uvek posrednici koji omogućavaju bolju saradnju, odnosno  razumevanje države za lokalne probleme“, kazao je Zaštitnik građana.

Pa je tako, po njegovim rečima, dosta urađeno na upotrebi albanskog jezika na dokumentima ključnim za život građana, zatim po pitanjima udžbenika, statusa u školama.

„Većina građana iz ovog kraja koja se obraća lokalnoj kancelariji zapravo nailazi na prepreke u ostvarivanju prava isped državne uprave. Na primer, imamo mnogo slučajeva sa teškoćama u ostvarivanju prava na starosnu penziju. Većina njih je posle savetovanja pokrenula radne sporove i na kraju ostvarila svoja prava“,  kaže zaposleni u kancelariji Ombudsmana u Bujanovcu, Bekim Ajdini.

S obzirom da su i tokom ove posete građani podnosili pritužbe, novinarima je rečeno da se najveći broj njih ticao odugovlačenja sudskih postupaka.

Da se građani ne žale samo na državnu upravu, već ima pritužbi i na rad lokalne samouprave potvrdio je predsednik opštine Kamberi.

Kako je rekao, nijedna lokalna vlast nije idealna, posebno u oblastima u kojima zavisi od centralne vlasti.

„Ljudi se žale na nemogućnost zapošljavanja, ali u situaciji kada imate državnu odluku o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru, mi na lokalu nemamo mogućnosti da pomognemo građanima, čak i pored toga što imamo upražnjena radna mesta“, istakao je Kamberi.

Uz zajedničku ocenu da je saradnja na dobrom nivou, Pašalić i Kamberi su poručili da će redovna komunikacija između Opštine i Zaštitnika građana biti nastavljena i u budućnosti.

Zaštitnik građana je posetu Bujanovcu nastavio radnim sastankom sa predstavnicima javnih preduzeća i ustanova, organizacijama civilnog društva i predsednikom Nacionalnog saveta Albanaca.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *