Čišćenje grada i predrasuda (Foto)

Od centra do parka

Bujanovac, 1. avgust 2019. -U Bujanovcu je organizovana mini-ekološka akcija, kao i tribina na temu “Migranti u medijima i društvene mreže”. Ekološka akcija sprovedena je u centru grada, na trgu ispred Doma kulture.

Učesnici su se kretali užim centrom grada sve do Gradskog parka, sakupljajući usput smeće. Migranti koji borave u Prihvatnom centru u Bujanovcu priključili su se akciji.

“Prija nam da se družimo i usput uradimo nešto korisno” rekao nam je J.Z, mladić iz Pakistana.

Ekološka akcija nije imala za cilj samo doprinos lokalnoj zajednici u vidu uređivanja javne površine i sakupljanja smeća, već i, metaforički rečeno“čišćenje predrasuda“,koje postoje prema migrantskoj populaciji koja trenutno boravi u Srbiji.

Čišćenje grada i predrasuda

“Lepo je što su se priključili i migranti iz Prihvatnog centra, drago mi je da ih ovakve akcije zanimaju i da su došli da pomognu” reči su mladića iz Bujanovca, koji se zajedno sa Ekološkim društvom Bujanovac odazvao akciji.

Organizatori događaja PIN- Mreža psihosocijalnih inovacija poručuju da prave utiske o nekoj osobi ili grupi ljudi možemo da steknemo tek kada ih lično upoznamo:

Akciji su se pridružili i migranti

-Ovakve akcije su prilika ne samo da se urade neke lepe stvari za grad, već i da se upoznamo, razmenimo lične priče i uživamo u zajedničkom radu i druženju, izjavila je Dunja Božović, psiholog i menadžer na projektu “Zajedno”, u okviru koga se aktivnosti sprovode.

Nakon ekološke akcije usledila je tribina o migrantima, koju je vodio popularni satirični web portal iz Beograda “Njuz.net”.

Njuz.net se od samog starta uključio u čitavu priču da pruži podršku i na samim akcijama, ali i sa medijske strane. Imali smo priliku da čitamo dosta novinskih naslova o migrantima i ispratimo komentare na društvenim mrežama, a tribine i sprovodimo sa tim ciljem- da sa građanima pričamo o fenomenima iz medija na koje treba skrenuti pažnju, naročito kada se izveštava o osetljivim grupama ljudi, izjavio je Marko Dražić, scenarista Njuz.net-a.

Akciju je pomogla i Opština Bujanovac, a jedan od njenih učesnika bio je i Rahim Salihi. šef kabineta predsednika opštine.

Vidimo se ponovo novembra

Akcije u Bujanovcu su jedna u nizu aktivnosti projekta “Zajedno”, koji se kroz Podršku Evropske unije upravljanju migracijama u Srbiji sprovode u 9 gradova Srbije, među kojima je i Bujanovac.

Njuz.net i organizatori događaja PIN- Mreža psihosocijalnih inovacija će Bujanovac u okviru istog projekta posetiti ponovo u novembru, kada će lokalno stanovništvo kroz nove akcije još jednom imati priliku da se bliže upozna sa migrantima koji trenutno borave u njihovom gradu, kao i njihovim ličnim pričama.

Organizator podseća da je Evropska unija (EU) najveći donator Republike Srbije u upravljanju migracijama. Od sredine 2015. godine, kada je počeo povećan priliv migranata na teritoriju Republike Srbije, EU je donirala više od 98 miliona evra za humanitarnu pomoć i zaštitu migranata, a posebno zaštitu dece.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *