Ko je Vjosa Osmani, prva žena kandidat za kosovskog premijera: „Mlada ali hrabra, odana supruga i majka“

BUJANOVAC, Priština, 28. septembar 2019. (foto Gazeta expres) – Vjosa Osmani iz Demokratskog saveza Kosova (DSK), mogla bi posle izbora 6. oktobra da postane prva žena na čelu kosovske vlade.

Prema pisanju kosovskih medija, Osmani važi za govorljivu i aktivnu poslanicu bez dlake na jeziku, a njenu kandidaturu najpre su pozdravili aktivisti za rodnu ravnopravnost, ali i brojni građani koji ocenjuju da se radi o pozitivnom koraku na političkoj sceni Kosova kojom dominiraju muškarci.

Isa Mustafa, lider ove stranke koju je osnovao Ibrahim Rugova, ocenio je da postoji mnogo razloga da Vjosa Osmani, koju je opisao kao odanu suprugu i majku, bude u trci za premijersko mesto.

Prema njegovim rečima, ona je možda mlada, ali ima „državno i parlamentarno iskustvo da se suoči sa velikim i ozbiljnim izazovima, dok kao majka i supruga ima hrabrosti da se suoči sa lošim stvarima koje su se dogodile sa zemljom“.

Vjosa je prva žena kandidatkinja koja je nominovana za najvišu vladinu poziciju na Kosovu. Školovala se i obučavala na Kosovu i u SAD. Mlada, ali sa državnim i parlamentarnim iskustvom za suočavanje se sa velikim i veoma ozbiljnim izazovima. Porodična žena i odana majka, spremna je da se suoči sa zlom u zemlji, napisao je Mustafa na svom FB nalogu.

Sama Vjosa Osmani, u svojim prvim javnim istupima nakon kandidature, pokazala je da će, nađe li se na čelu vlade, menjati kosovsku politiku.

Prištinski mediji preneli su njenu izjavu da je odlazeći premijer Ramuš Haradinaj uveo stopostotnu taksu na srpsku robu kao meru za prikrivanje neuspeha svoje vlade, te da se radi o populističkoj meri koju nisu razumeli ni članovi vlade.

-Radićemo na tome da zemlju izvučemo iz ponora gde su je smestili nesavesni, korumpirani ljudi kojima nikada prioritet nisu bili interesi građana. Građanima garantujem da se nikada neće osećati kao sada, da se ne čuje njihov glas. Posebno majke, supruge, kćeri. To je jedina šansa za pokretanje zemlje napred, „rekla je ona. 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *