Mustafa: Rešava se problem albanskih udžbenika

Piše: N Stevanović

Bujanovac, 2. septembar 2019. – Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa očekuje da će za osnovce koji nastavu pohađaju na albanskom jeziku biti obezbeđeni nedostajući udžbenici na maternjem jeziku već u toku septembra.

Mustafa je za Bujanovačke rekao da će ovog meseca biti vidljivi konkretni rezultati intenzivne saradnje dva ministarstva prosvete – Srbije i Albanije i Nacionalnog saveta Albanaca.

„Resorno ministarstvo Vlade Srbije je već preduzelo korake oko štampanja niskotiražnih udžbenika, što je do sada bila jedna od većih prepreka, a uskoro će biti i potpisan Memorandum o razumevanju između dva ministarstva“, kaže Mustafa.

Kako je rekao, sve ovo mu uliva poverenje da će problem udžbenika na albanskom jeziku, aktuelan već decenijama, kako kaže, uskoro biti rešen.

Za početak, udžbenike će dobiti albanski osnovci, a zatim će se pristupiti obezbeđivanju knjiga za učenika srednjih škola.

„MI samo tražimo jednakost, koji nam garantuje Ustav Republike Srbije. Ni manje ni više od onoga predviđenog zakonom. Nacionalnom savetu je važan kvalitet nastave koju pohađaju albanska deca, a nema kvaliteta bez adekvatnih udžbenika“, zaključio je Mustafa.

Treba napomenuti, da ne nedostaju svi udžbenici na labanskom jeziku, kao i da najviše knjiga u ovom trenutku imaju đaci nižih razreda osnovnih škola, ali ipak nedostaju istorija, geografija, biologija …

Od kada traje saga oko udžbenika, kao uzročnici problema su isticani neusklađenost sa srpskim nastavnim planovima i programima, zatim adekvatno prevođenje, pa na kraju i štampanje.

Sudeći po Mustafinim rečima, sve ovo je sada prevaziđeno ili na dobrom putu da bude.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *