Stanković podelio školski pribor i rančeve prvacima u Žbevcu i Lučanu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 4. septembar 2019. Predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije (KT) Zoran Stanković podelio je u sredu besplatan školski pribor i rančeve đacima prvacima u školama „Dragomir Trajković“ u Žbevcu i „Sami Frašeri“ u Lučanu.

Koordinaciono telo je 11. godinu zaredom obezbedilo besplatan školski pribor za sve prvake u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa – njih 849, što je za 50 manje nego prošle godine.     

U dvema pomenutim školama u bujanovačkoj opštini, Stankovića je sačekalo 23 prvaka – 10 u Žbevcu i 13 u Lučanu.

„Imamo 33 novih đaka, a ovih 13 pohađaju prvi razred u matičnoj školi. Naravno, i naši najmlađi učenici u područnim odeljenjima u Končulju, Turiji i Dobrosinu su dobili komplete. Zahvalio bih se Koordinacionom telu u svoje  ime, ali posebno u ime roditelja dece, kojima je ovakva vrsta pomoći sigurno dobrodošla“, rekao je Bujanovačkim direktor škole u Lučanu Ćemal Bećiri.

Nakon podele školskog pribora i rančeva, tokom koje mališani nisu skidali osmeh sa lica, Bećiri je Stankovića upoznao sa problemima sa kojima se škola susreće na samom početku školske godine – nedostatak udžbenika na albanskom jeziku, dvojezičnih dnevnika, ali i dotrajalosti objekta u kojem se škola nalazi.

„Na obezbeđivanju udžbenika za decu koja uče na albanskom jeziku se intenzivno radilo u proteklom periodu i nastavićemo da radimo. Udžbenici kasne zbog kašnjenja Nacionalnog saveta Albanaca sa dostavom udžbenika koje je trebalo izraditi. Ipak, u planu je da deca dobiju 18 knjiga tokom godine. Čeka se saglasnost nadležnih organa za uvođenje udžbenika u nastavu i ostale redovne procedure, a sredstva su obezbeđena“, rekao je Stanković za naš portal.

Kako je naglasio, Koordinaciono telo će se u narednom periodu posebno posvetiti otklanjanju infrastrukturnih i tehničkih nedostataka u školama.

“Govorimo o prokišnjavanju, poboljšanju energetske efikasnosti, kupovini nastavnih učila, govorimo o školama koje su prilično devastirane, gde neke stvari nisu menjane i po 40 godina. Sve to je nešto na čemu smo i inače radili i što će biti nastavljeno još boljom dinamikom”, istakao je prvi čovek KT-a.

Na radost dece, školski pribor i rančevi nisu bili sve što sto su dobili.

Naime,  prvacima u Žbevcu je nekadašnji selektor futsal reprezentacije Srbije, a sada vlasnik fudbalskog kluba “Mungosi” iz Beograda, Aca Kovačević, poklonio trenerke i sportske rančeve.       

 

Trenerke su od Koordinacionog tela dobili i najmlađi osnovci u  Lučanu, a Savez za školski sport Srbije im je poklonio majice.

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *