Albin Kurti: Reciprocitet za Albance u Srbiji, a ne trgovanje teritorijama

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 5. septembar 2019. Albin Kurti, lider opozicionog Pokreta Samoopredeljenje i kandidat za premijera na predstojećim izborima na Kosovu i Metohiji, smatra da Albanci u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa, na jugu Srbije, treba da se zalažu za reciprocitet u pravima u odnosu na Srbe na Kosovu, a ne „da se ulazi u trgovinu sa teritorijama“.

Šef stranke koja je na izborima 2017. godine osvojila gotovo 30 odsto glasova, kaže da Albanci na jugu Srbije imaju „jedinstvenu priliku da iskoriste poglavlja 23 i 24, u okviru pregovora za pristupanje Srbije Evropskoj uniji.

„Neophodan je reciprocitet. Ima više Albanaca u Srbiji, nego Srba na Kosovu. Mislim da ne treba da ulazimo u trgovinu sa teritorijama“, rekao je Kurti u sredu, prilikom gostovanja na prištinskoj KTV.

Pokret Samoopredeljenje je praktično od trenutka kada je postalo jasno da će doći do prevremenih izbora na Kosovu i Metohiji, odnosno ostavke Ramuša Haradinaja na mestu premijera, započeo intenzivne pregovore o koaliciji sa još jednom velikom opozicionom strankom – Demokratskim savezom Kosova (DSK).

Do zajedničkog nastupa na izborima 6. oktobra ipak neće doći zbog neslaganja oko zajedničkog kandidata za premijera, ali su i Kurti i predsednik DSK-a Isa Mustafa ostavili realnu mogućnost za koaliciju nakon izbora.

Obe stranke kategorički su odbacile kao opciju saradnju sa Demokratskom partijom Kosova (DPK) Kadrija Veselija, inače doskorašnjeg predsednika parlamenta, i Alijansom za budućnost Kosova (ABK), na čijem je čelu Ramuš Haradinaj.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *