SUBNOR u petak i subotu obeležava 7. septembar, dan oslobođenja Bujanovca

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 6. septembar 2019. – Obeležavanje 75. godišnjice oslobođenja Bujanovca u Drugom svetskom ratu, u organizaciji Opštinskog odbora SUBNOR-a, započeće u petak (6. septembra) svečanom akademijom od 19 sati u Domu kulture , a nastaviti u subotu u (7. septembar) na sam  Dan oslobođenja, odavanjem pošte i polaganjem venaca na spomenik žrtvama fašističkog terora i poginulim borcima sa početkom u 10 sati.

Na svečanosti povodom 75 godina života u slobodi 7. septembra, koji se nekada obeležavao i kao Dan opštine, kako je rekao predsednik bujanovačkog SUBNOR-a Božidar Nedeljković, pozvani su čelnici lokalne samouprave, predstavnici privrednih subjekata, udruženja građana, političkih stranaka i svi građani koji žele da se poklone žrvama i palim borcima za slobodu.

„Svečanoj akademiji će prisustvovati i Zoran Antić, državni sekretar u Ministartvu rada, zapošljavanja i socijalne politike, a priznanja, povelje i zahvalnice zaslužnim subjektima i građanima uručiće predsednik Skupštine SUBNOR-a Srbije Miroljub Stojčić“, rekao je Nedeljković našem portalu.

Do slobode, koju su u Bujanovac doneli partizani 7. septembra 1944. godine, u teškim vremenima okupacije na području Bujanovačkog sreza bugarski fašisti i njihovi pomagači balisti ubili su preko 600 civila, u radne logore internirali više od hiljadu građana, a u gradu i okolnim selima spalili više stotina kuća, uz pljačku i monstruozne zločine, navodi Nedeljković.

U pojedinim naseljima streljano je po nekoliko desetina ljudi u samo jednom danu.

Među civilnim žrtvama bili su i Aleksandar Stanković, Josif Janjić i Stojan Vasiljević, pred čijim spomen bistama u gradskom parku će biti odata pošta I svim ostalim žrtvama fašističkog terora, u subotu u 10 časova.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *