Bujanovac obeležio Dan oslobođenja: „Utepaše mi ga sina mojega“ (Foto i Video)

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 7. septembar 2019. – “Utepaše mi ga sina mojega. Poteče reka od suze narodske. Za drugog sina ništa ne znajem, on malečak otide da se tepa u brigadu na Skopsku Crnu goru. Treće mi dete, ćerka, otide ona na Preševo. Ja žalna majka na Joska i na drugi moji deca sama ostana da rabotim za njinu ideju, što me je srce teralo, a ne sila.”

Ovo je deo monumentalnog govora Roske Janjić, majke streljanog prvoborca Josifa Janjića, na Prvom kongresu AFŽ koje je pročitano u petak na akademiji u bujanovačkom Domu kulture povodom 75. godišnjice od oslobođenja Bujanovca u Drugom svetskom ratu.

Dan oslobođenja Bujanovca  u Drugom svetskom ratu, 7. septembar, obeležen je u subotu, u organizaciji Opštinskog odbora SUBNOR-a, odavanjem pošte palim borcima za slobodu i žrtvama fašističkog okupatora i polaganjem venaca ispred spomen bista u gradskom parku, skojevcima Aleksandru Stankoviću, Josifu Janjiću i Stojanu Vasiljeviću.

Akademija za malobrojne građane

Pomenutoj akademiji prisustvovali su predstavnici Vlade Srbije,  Vojske,  lokalne samouprave, boračkih organizacija, kao i potomci boraca u Drugom svetskom ratu i malobrojni građani.

Predsednik bujanovačkog SUBNOR-a Božidar Nedeljković, u obraćanju na svečanoj akademiji, istakao je važnost ovog datuma za Bujanovac.

“Ne smemo zaboraviti žrtvu onih koji su dali svoje živote za slobodu. Naša organizacija je obeležavala ovaj dan i nastaviće to da radi, u čast i slavu palih boraca i svih žrtava okupatora”, rekao je on.

Zamenik predsednika opštine Bujanovac Stojanča Arsić istakao je da je “naša dužnost da čuvamo sećanje na pretke koji su se borili za slobodu Bujanovca i Srbije”.

“Uvek smo bili na pravoj strani, strani pravde – nikad zavojevači, već borci za slobodu. Svaki put smo plaćali visoku cenu zbog toga, plaćali smo životima. Okupator je bio surov, narod je stradao, setimo se streljanja na Kiseloj vodi. Zbog naših predaka smo slobodni i njima se ponosimo, verujem da nećemo dozvoliti da se nas naša deca stide”, poručio je Arsić.

O surovosti okupatora, bugarskih fašista i ballista, svedoče podaci o preko 600 ubijenih civila, više od hiljadu interniranih u radne logore, svakodnevnih pljački i paljenja više stotina kuća na području Bujanovca i okolnih sela.





Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *