Jelena i Stefan Milanović o borbi za život svoje ćerke: Dunja mora da pobedi

Piše: N. Stevanović

Problemi su počeli u osmom mesecu trudnoće. Tada su nam rekli za strašnu dijagnozu, na pregledu u Beogradu.

Bujanovac, 7.septembar 2019. (foto privatna arhiva) – Trogodišnja Dunja Milanović iz Bujanovca se od rođenja bori sa teškom srčanom manom – transpozicijom velikih krvnih sudova sa VSD, zbog koje mora što pre na operaciju koja će joj spasiti život, ali kako nesreća obično ne ide sama, na pleća ovog hrabrog malog borca pala je i hronična infekcija respiratornog sistema, koja ne da Dunji da dovoljno ojača za komplikovanu operaciju i jedini spas je aparat  za iskašljavanje, koji, roditelji Jelena i Stefan, ne mogu sami da kupe, već im je potrebna pomoć svih nas.

Zbog infekcije se u Dunjinim plućima gomila sekret, prouzrokuje gušenja, kašalj i visoku temperaturu, te je devojčica veliki deo svog života provela u bolnici, gde se antibioticima simptomi donekle ublaže, ali samo na kratko, samo do „sledećeg puta“.

Istovremeno, Dunja ne može da napreduje, jača i raste, pa sa tri godine ima samo 10 kilograma.

„Njeno stanje se pogoršava na svakih mesec dana. Kreću gušenja i temperatura, odlazak u bolnicu, brojne injekcije antibiotika i borba traje nekih nekoliko dana i tako već tri godine. Juna meseca na pregledu kod pulmologa nam je rečeno da je jedini izlaz iz začaranog kruga aparat za iskašljavanje, koga nema u našim bolnicama i nabavku ne pokriva osiguranje“, kaže majka Jelena.  

Mehanički insuflator – eksuflator (Cough Assist E70 Respironics), naziv je  kućnog aparata neophodnog Dunji za tu prvu malu pobedu nad infekcijom, a onda bi usledila sudbonosna operacija srca, jedna od nekoliko, koje očekuju Dunju tokom detinjstva, a možda i kasnije.

„Bez aparata nema napretka, nema operacije na srcu, a vreme prolazi“, kaže njen otac, Bujanovčanin Stefan.

Svesni da neće moći sami da kupe aparat, čija se cena kreće u rasponu od 10.000 do 20.000 evra, majka zaposlena u prodavnici, a na bolovanju od Dunjinog rođenja i otac, koji privatno obavlja fasaderske radove, obratili su se humanitarnoj organizaciji „Budi human“ Aleksandra Šapića.

„Prikupljanje novca ide preko ove organizacije. Nedavno smo našli uvoznika koji može da nabavi aparat u inostranstvu i sada očekujemo predračun, odnosno iznos koji će biti potreban. Ukoliko uspemo da prikupimo više novca nego što je neophodno, insistirala sam da ostatak sredstava bude prosleđen drugoj deci, onima kojima je najpotrebniji za lečenje“, kaže Jelena.

U iščekivanju dobrih vesti iz organizacije „Budi human“ i poziv života, kako kažu mladi roditelji, kada će im reći da su sredstva prikupljena, svo troje Milanovića nastavljaju borbu, koja je počela i pre nego što se Dunja rodila.

„Problemi su počeli u osmom mesecu trudnoće. Tada su nam rekli za strašnu dijagnozu, na pregledu u Beogradu. Možete da zamislite kako se osećaju majka i otac kada im kažu da njihova ćerka neće moći da diše samostalno, da će odmah po rođenju morati da se radi intervencija da bi živela“, priča majka.

Na dečijoj klinici u Tiršovoj Dunja je prvog dana svog života podvrgnuta balon atrijalnoj septostomiji, koja se medicini opisuje kao „životno spasavujuća procedura“.

„To je prošlo dobro, lekari su planirali da kroz određeno vreme, kada ona ojača dovoljno, usledi operacija srca, ali u četvrtoj nedelji Dunja dobija tu respiratornu infekciju, koju ne možemo da izlečimo već tri i od operacije se odustaje“, kaže Stefan.

Hrabra devojčica je rođena i sa situs inversus, odnosno promenom položaja organa, kao inverzije lika u ogledalu, te je njeno srce okrenuto na desnu stranu grudnog koša.

Zvezde joj nisu bile naklonjene, ali uz bezgraničnu roditeljsku ljubav i pomoć dobrih ljudi, mala Bujanovčanka Dunja može da pobedi sve što se urotilo protiv nje.

Dunji i njenim roditeljima možete pomoći tako što ćete upisati 692 i poslati sms na broj 3030 ili uplatom na račune sa slike ispod.

 

 

 

 




One thought on “Jelena i Stefan Milanović o borbi za život svoje ćerke: Dunja mora da pobedi

  1. Bogoljub Tomic

    Da li ljudi citate ove zastrasujuce vesti gde treba decu da.lecimo SMS porukama i donacijama a.vec na.sledecim vestima citamo o ogromnim finansijskim ulaganjima.u sport gde.se.spominju desetne.miliona evra.!! Da li je moguce da za ovu decu koja su deo nase sredine nemamo.doboljne enpatije ni.mi.gradjani a.ni drzava ! Pa za dva zivota Dunje i Nine da.li postoji dilema hoce li se pomoci ili ne ?! Ovim putem pozivam sve firme : Megal,Bivodu,Bujanovacku banju,VeterinRsku.ustanovu ,Hebu kao i Javna.preduzeca da dajujednak prilog.kao.Duvanska Induytrija Bujanovac i.ovoj deci.cemo.skoro.u potpunosti resiti finansijkse probleme za lecenje i ozdravljenje. Nije.valjda neka Skembijada.vaznija od zivota dece. Mozda se i varam,ko zna,nisam.siguran.sta.je.danas.prioritet!!

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *