PROMO TEKST

Najbolje Andriod i iPhone aplikacije za obradu fotografija

Živimo u vremenu gde naša čula vizuelni sadržaji bombarduju svakodnevno i sa svih strana, naročito sa društvenih mreža.

Skoro da nema te osobe koja ne želi da svoj prostor na društvenoj mreži ne ispuni kvalitetno obrađenim fotografijama. Dobra kamera je jako bitna, ali uz pomoć aplikacije za obradu čak i najneuspešnija fotografija može postati prihvatljiva i dopadljiva.

Na tržištu ima jako puno aplikacija za obradu fotografija i dosta njih je besplatna i dostupna na Google Play i Apple Play store-u. Neke aplikacije su manje popularne, neke druge više, ali na kraju krajeva, svaka je zanimljiva i korisna na svoj način.

Aplikacija Snapseed

Aplikacija Snapseed je na samom vrhu liste što se popularnosti tiče jer je s jedne strane veoma jednostavna za korišćenje, a s druge strane ima dosta korisnih opcija i alata (broji oko 29 alata).

Fotografije se mogu čuvati u JPEG i RAW formatu. Lako se manipuliše osnovnim tehnikama obrade fotografije kao što su zamućivanje, kropovanje i sl. Takođe postoji i napredna opcija koja omogućava da izbrišete neželjeni predmet sa fotografije, kao i opcija koja omogućava što prirodniji izgled fotografije.

Može se ubaciti i stilizovati tekst, dok zahvaljujući filterima možete postići razne efekte i uživati u konačnom izgledu fotografije.

Aplikacija VSCO

Aplikacija VSCO je omiljena među profesionalnim fotografima i svima onima koji žele da se istaknu na Instagramu.

Retro izgled je veoma popularan, a VSCO aplikacija upravo omogućava da završni izgled fotografije bude u retro fazonu. Za tako nešto treba zahvaliti filterima koje ne treba „zloupotrebljavati“ već ih umereno koristiti. Uz pomoć ove aplikacije, Vaša fotografija će izgledati kao kadar iz nekog filma.

Njen pun naziv je VSCO Cam, zato što funkcioniše i kao kamera. Korisnik ove aplikacije može da napravi profil i podeli direktno svoje fotografije kako u okviru VSCO zajednice, tako i na društvenim mrežama.

Aplikacija Adobe Photoshop Lightroom CC

Adobe Photoshop Lightroom CC je moćna aplikacija sa kojom nema greške. Čini se da vrhunsko snimanje, uređivanje i deljenje fotografija nikada nije bilo elegantnije.

Uz pomoć ove aplikacije možete rezati i uklanjati delove slika, spajati sa drugim slikama, manipulisati slojevima (layer-ima) i slično. Zahvaljujući ovoj mobilnoj aplikaciji, više ne morate žuriti kući i uređivati fotografije na računaru.

Prilikom instalacije aplikacije, moraćete se povezati sa Vašim Google ili Facebook profilom.

Na samom početku, pre bilo kakve organizacije albuma i obrade fotografija, preporučuje se da ispratite tutorijale. Neki tutorijali su interaktivni i uče Vas kako da što uspešnije sredite fotografiju tako da izgleda kao da je snimljena DSLR foto—aparatom.

Pored Lightroom CC, među boljim Photoshop i alternativama Photoshop-u aplikacije za iPhone se nalaze Photoshop Express, Enlight Photofox, TouchRetouch, Photoshop Fix, Photoshop Mix, AirBrush, Superimpose X, Polarr.

Što se tiče alternativne zamene Photoshop-a za Android, tu su aplikacije Pixlr, Toolwiz Photos-Pro Editor, PicsArt Photo Studio, PhotoDirector, Fotor, Multi Layer.

Aplikacija Lens Distortions

Ima dosta aplikacija koje su specijalizovane za sređivanje svetla i senki na fotografijama, kao i za rad na teksturi same slike, ali korisnici prednost daju aplikaciji Lens Distortions.

Rad u ovoj aplikaciji podseća na igru i budi u Vama uspavanog umetnika. Bez imalo znanja, intuitivno se igrajući sa svetlom i teksturom, možete doći do odličnog rezultata.

Aplikacija je besplatna za iPhone i Android telefone, ali ukoliko želite da otključate sve alate i opcije, moraćete se pretplatiti. Cena mesečne pretplate se kreće između jednog i pet dolara.

Aplikacija Afterlight 2

Programeri koji su radili na Afterlight 2 ponosno ovu aplikaciju nazivaju „najmoćnijim funkcionalnim programom za uređivanje fotografija na mobilnom telefonu“. Zvuči nadobudno, ali nije daleko od istine. Pored osnovnih alata, filtera i opcija, možete kreirati sopstvene filtere, igrati se sa teksturom, svetlom i dvostrukom ekspozicijom.

Možete birati okvire za fotografiju, dopisati tekst na fotografiji ili dodati stikere iz Artwork kategorije.

Kada fotografišete, aplikacija simulira rad DSLR foto-aparata. Možete podešavati ISO, balans bele, brzinu okidanja, vreme okidanja.

Fotografije se mogu snimati i obrađivati u RAW formatu.

Aplikacija PicAart

PicArt je idealan za one koji žele nešto više od filtera i standardnih opcija. On predstavlja kombinaciju Photoshop-a i Pant-a, i obiluje velikim brojem raznih efekata. Možete crtati četkicom po fotografiji, ubacivati dodatne sličice, tekstove i preklapati fotografije. Sve u svemu, ukoliko ste ljubitelj kolaža, PicArt je za Vas.

Prilikom instalacije, obavezno se priključite na kućni Wi-Fi kako biste izbegli dodatne troškove jer je aplikacija velika. Zbog silnih efekata i alata koji čine ovu aplikaciju, ona će zauzeti nešto malo više prostora u Vašem telefonu.

PicArt ima svoju društvenu mrežu i zajednicu putem koje možete deliti Vaša fotografije.

Zabava i odlični rezultati su zagarantovani sa svakom pomenutom aplikacijom. Naravno, ne morate instalirati sve aplikacije u istom trenutku, ali možete otkrivati jednu po jednu i zadržati onu koja najviše odgovara Vašim potrebama i estetskim zahtevima.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *