Uzbuna u „Branku“ – ministarstvo traži mešovita odeljenja, roditelji najavljuju štrajk glađu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 11. septembar 2019. U Osnovnoj školi „Branko Radičević“ u Bujanovcu sva odeljenja prvog razreda moraju da budu mešovita, odnosno sastavljena od đaka iz srpske i romske zajednice, naloženo je rukovodstvu škole na sastanku u Ministarstvu prosvete u ponedeljak, nakon što je NVO Evropski centar Roma AISBL od Višeg suda u Vranju zatražila da privremenom merom spreči segregaciju i zabrani odeljenja prvog razreda sa isključivo romskom decom, a takvih je dva od početka školske godine.

Po rečima novoimenovanog v.d. direktora škole Nenada Tasića, roditelji prvaka srpske nacionalnosti su odmah sutradan poslali dopis u kojem ga obaveštavaju da ne pristaju ni na kakve promene u rasporedu učenika, već zahtevaju da odeljenja ostanu kakva su sada – tri mešovita i dva sa romskom decom.

O njihovoj rešenosti svedoče upozorenja da će u slučaju novog raspoređivanja, krivično goniti i školu i ministarstvo, pa čak i štrajkovati glađu.

„Od Višeg suda u Vranju smo 2. septembra dobili rok od tri dana da se izjasnimo po zahtevu pomenute NVO. Što je naš pravni zastupnik i uradio, navodeći da nema govora o segregaciji romskih učenika u našoj školi i da aktuelni raspored po odeljenjima u prvom razredu ne ugrožava bilo koga, već je u interesu svih prvaka“, rekao je u sredu Tasić za Bujanovačke.                                                                                                                       

Ipak, sa ovakvim viđenjem stvari se očigledno nisu složili predstavnici Ministarstva prosvete, s obzirom da su naložili novo formiranje odeljenja na način koji zahteva NVO Evropski centar Roma.

„Na sastanku u Ministarstvu nam je ukazano da sva odeljenja moraju da budu mešovita i o čemu sam izvestio nastavničko veće na vanrednoj sednici, a sada smo u fazi iznalaženja načina da to sprovedemo“, kaže Tasić.

Inače, pomenuta NVO se sudu obratila samo nekoliko dana pred početak školske godine, krajem avgusta, u vreme kada je, kako nezvanično saznajemo, resorno ministarstvo dalo neku vrstu prećutne saglasnosti za aktuelni raspored đaka po odeljenjima prvog razreda, dogovoren između roditelja i rukovodstva škole.

„Sada mora doći do promene, a idemo u pravcu rešenja sa 4 mešovita odeljenja. Dakle da jedno ugasimo, odnosno svu decu srazmerno rasporedimo u preostalim, istovremeno vodeći računa i da broj učenika iz srpske zajednice bude približno isti u sva 4 odeljenja, što smatram najboljim rešenjem za svu decu“, rekao je Tasić.

S obzirom da je u prvom razredu oko 120 učenika, od toga 27 „srpskih“, raspoređivanje na način koji predlaže direktor imalo bi za posledicu odeljenja od po 30 đaka, sa po sedmoro, odnosno šestoro prvaka srpske nacionalnosti.

Takođe, ne treba prenebregnuti ni činjenicu da će smanjenjem broja odeljenja jedan od nastavnika postati višak, o čemu će se razgovarati, kako kaže direktor, kada za to dođe vreme.

„Ima načina da se sagleda nastavnik koji bi izgubio odeljenje“, rekao je Tasić.

On nije mogao da precizira kada će doći do razrešenja ove vanredne situacije u školi, rekavši da će o poslednjim dešavanjima – upozorenjima roditelja i planu od četiri odeljenja, obavestiti ministarstvo očekujući instrukcije.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *