Tasić: Ostaju 3 mešovita i 2 odeljenja sa decom iz romske zajednice

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 14. septembar 2019. Odeljenja prvog razreda u bujanovačkoj OŠ „Branko Radičević“ ostaće takva kakva jesu makar do odluke Višeg suda u Vranju o predlogu nevladine organizacije Evropski centar Roma AISBL, koja traži da se privremenom merom zabrani formiranje odeljenja sa isključivo romskom decom.

Da li su odeljenja prvog razreda u bujanovačkoj školi formirana na ispravan način ili je neophodno uvođenje privremene mere, odnosno novo raspoređivanje đaka, odlučiće sud, a do tada sigurno neće biti nikakvih promena, potvrdio je Bujanovačkim direktor škole Nenad Tasić.                                                 

Ovo je epilog prošlonedeljne vanredne situacije u školi izazvane najpre zahtevom nevladine organizacije za uvođenjem privremene mere „radi sprečavanja segregacije romske dece“, zatim nalogom Ministarstva prosvete da se formiraju nova, isključivo mešovita odeljenja sa prvacima iz srpske i romske zajednice, nakon čega je usledila reakcija roditelja srpskih đaka, koji su se oštro usprotivili bilo kakvim promenama trenutnog rasporeda.

O protivljenju roditelja direktor škole je obavestio resorno ministarstvo, ali, kako kaže, još uvek nema povratnu informaciju.

Iako je u sredu najavio novo raspoređivanje i rešenje sa 4 mešovita odeljenja, Tasić je u subotu rekao Bujanovačkim da je nakon konsultacija sa prosvetnim savetnikom iz Vranja odlučeno da se ne preduzimaju nikakvi koraci bar do odluke suda.

„Na predlog NVO za privremenu meru, i škola i ministarstvo su uložili prigovor. Ne mogu da prejudiciram kada će i šta odlučiti sud, ali mogu sa sigurnošću da kažem da do tada odeljenja ostaju kakva su sad“, kategoričan je direktor.

U prvom razredu ima nešto više od 120 učenika, od kojih je samo 27 srpske nacionalnosti, a ostalo su deca iz romske zajednice.

Prvaci su od početka školske godine raspoređeni u 5 odeljenja – 3 mešovita i 2 sa isključivo romskom decom.




One thought on “Tasić: Ostaju 3 mešovita i 2 odeljenja sa decom iz romske zajednice

  1. Bogoljub Tomic

    Direktore,doneo si ispravnu odluku. Zdrav razum je na vasoj strani i to bi trebalo biti dovoljno da se ovaj izmisljeni problem konacno zatvori i da se ide dalje. Svojim angazovsnjem podignite nivo izvodjenja nastave na najvisi nivo, pruzite iste uslove svakom uceniku i onda neka svako dete pokaze svoj kvalitet. Roditelji,bez obzira da li su Srbi ili Romi neka urade svoj deo posla,neka se potrude da decu pravilno vaspitaju,neka vode racuna da redovno idu u skolu,neka se interesuju za skolske obaveze svoje dece i problema nece biti. To treba da podrzi i Ministarstvo a Sudovi imaju mnogo vise ozbiljnijih tema kojima se trebaju baviti. NVO koja zeli publicitet treba svoj rad da usmeri na edukaciji djaka i njihovih roditelja o znacaju obrazovanja,na obezbedjivanju potrebne skolske opreme ako neko nema i da tokom cele godine ulozi puno napora na socijalizaciji djaka ali i roditelja a to moze upravo uz pomoc nastavnika iz skole. Tako se moze napraviti neki rezultat a sve ostalo je cisto politikanstvo i lazna briga koja ne donosi rezultat nego tenzije i uznemirenje kod ljudi. Direktore,stavi se na celo kolone,izvrsi postrojavanje svojih nastavnika da i oni dobro razmisle o svemu i tako resetovani pravo napred za decu i u ime dece.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *