EKSLUZIVNO: Bujanovčanima stižu pozivi za vojnu obuku

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 16. septembar 2019. Petnaestorica građana iz opštine Bujanovac, koji nisu odslužili vojni rok pod oružjem, pozvano je na lekarske preglede, koji su obavljeni početkom septembra u Vojnoj bolnici u Nišu, nakon čega ih očekuje dvonedeljna obuka za rezerviste, saznaju Bujanovačke.

Vojni obveznici iz Bujanovca stariji od 30 godina, koji su prevedeni u rezervni sastav, a služili su civilni vojni rok, biće upućeni oktobra ili novembra u neku od kasarni u Leskovcu, kako bi stekli osnovna vojnička znanja.

Od pozvanih Bujanovčana, na preglede u Nišu 5. septembra javili su se tek njih petorica, rekao je Bujanovačkim jedan od rezervista koji je želeo da ostane anoniman.

-Iako sam načuo početkom godine da ćemo ići na neku obuku, moram da priznam da me je poziv iznenadio, izgleda ne samo mene, pošto ni osoblje bolnice nije znalo da dolazimo na pregled. Ne mogu  da pohvalim organizaciju, jer smo izgubili ceo dan čekajući da nas neko uputi gde da idemo. Ni prevoz nije bio organizovan, nego smo išli u svojoj režiji, a troškovi su nam nadoknađeni, kaže sagovornik koji je vojsku svojevremeno služio u civilu.

Naš sagovornik nije mogao da kaže zbog čega se na pregledima pojavila samo trećina pozvanih rezervista, ali je rekao da je pored Bujanovčana tamo bilo i Vranjanaca i Vlasotinčana.

Kako smo nezvanično saznali, do kraja godine neće biti novih poziva iz Vojnog odseka za neobučene rezerviste.

Ministarstvo odbrane je početkom godine saopštilo da se obuka sastoji od dve faze – prva faza je osnovna obuka i traje 15 radnih dana, druga faza je specijalistička obuka, koja će trajati isto toliko.

“Obuka se realizuje u cilju stvaranja još jednog izvora popune jedinica Vojske Srbije licima iz rezervnog sastava mlađih godišta i odgovarajuće specijalnosti, pored lica iz rezervnog sastava koja su odslužila vojni rok sa oružjem i koji su već obučeni pripadnici rezervnog sastava“,  naveli su tada iz Ministarstva odbrane.

Odazivanje na poziv za obuku je obavezno, a za neodazivanje su predviđene zakonom propisane kazne, poručili su iz ministarstva.




One thought on “EKSLUZIVNO: Bujanovčanima stižu pozivi za vojnu obuku

  1. Bogoljub Tomic

    Sve muske primaoce socijalne pomoci koji se uklapaju u ove kriterijume vojske odmah treba pozvati na zdravstveni pregled pa kod koga se utvrdi da je sposoban,uvrstiti ga u jedinice inzinjerije. Em ce da prodju obuku,em ce biti korisni za drustvo. Takvih ima kolko hoces. Da li momci koji su pozvani imaju posao,kako se izdrzavaju,da li je neko pitao ali za pusku su dobri. Na drugoj strani primaoci docijalne pomoci i raznih drugih drzavnih pomoci,muljaju po inostranstvu,svercuju,potkradaju drzavu gde stignu,izigravaju sve zakone nemaju nimalo brige da li ce ih neko pozvati da kroz vojnu obuku pomognu i oduze bar deo duga Drzavi. Znaju da ih niko nece uznemiravati inace eto odmah neke NVO da protestuje o ljudskim pravima. Ako zdravstveno sposoban primalac socijalne pomoci nece da se odazove,oduzeti mu pravo da prima pomoc,zasto bi dobijao ? Mladi ljudi sve to gledaju i nisu glupi ili neobavesteni,zato je veliki uspeh sto su i ta petorica momaka uopste otisli da se odazovu vojnom pozivu. Prosli put deca u skoli pravi se problem,sad selektovani pozivi za vojnu obuku. Dokle vise po grbaci Srpske dece i omladine ? Ima li u Bujanovcu jos nekog ? Sta je sledece ?

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *