Redžepi: Novac za lične asistente u školama posle rebalansa budžeta

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 18. septembar 2019. – Novac za finansiranje ličnih asistenata predškolaca i učenika sa smetnjama u razvoju, koji su u programu inkluzivnog obrazovanja (IOP), biće obezbeđen za desetak dana, rekao je u sredu Bujanovačkim načelnik Odeljenja za javne službe u Opštinskoj upravi Driton Redžepi.

  • Nema govora da lokalna samouprava odbija da finansira  angažovanje ličnih asistenata u OŠ „Branko Radičević“ ili bilo kojoj drugoj školi, već se samo čeka rebalans opštinskog budžeta, odnosno prebacivanje sredstava na odgovarajuću poziciju u budžetu, koja je trenutno prazna, demantovao je  Redžepi glasine da Opština neće da plati rad personalnih asistenata u pomenutoj školi.

Ovim povodom Sindikat zaposlenih policije obratio se Ministarstvu prosvete dopisom u kome tvrde da lokalna samouprava odbija obavezu plaćanja ličnih asistenata.

Iz izvora u OŠ „Branko Radičević“ saznali smo da je u ponedeljak upućen zahtev lokalnoj samoupravi za angažovanje 7 asistenata, u skladu sa potrebama škole, odnosno broja dece kojoj je ovakva pomoć u nastavi neophodna.

  • Potrebno nam je 7 radnika osposobljenih za rad po IOP-u, koliko smo i naveli u zahtevu, međutim, nekoliko prethodnih godina su nam  odobravana sredstva za 2-3 lična asistenta, rečeno nam je u školi.

Redžepi je potvrdio da je opštinska služba, na čijem je čelu, primila zahtev, ipak, kako je rekao, male su šanse da bude ispunjen u potpunosti.

  • Zavisi i od potreba drugih škola i predškolskih ustanova čije zahteve očekujemo. Ukoliko se negde smanjila potreba za asistentima, otvoriće se prostor za povećanje broja u OŠ „Branko Radičević, kaže on.

Prema njegovim rečima, obavezu finansiranja personalnih asistenata lokalna samouprava je preuzela januara meseca, jer su izostala sredstva za ovu svrhu iz nadležnog  Ministarstva prosvete.

Iz budžeta opštine je od tada izdvajano 2,5 miliona dinara po kvartalu, što je dovoljno za angažovanje 25 ovakvih radnika u periodu od 3 meseca.

Po IOP-u se prošle školske godine radilo sa 23 deteta u PU „Naša radost“ i osnovnim školama, i jednim učenikom Srednje škole „Sezai Suroi“ u Bujanovcu.

Još uvek se ne zna koliko će ih biti u školskoj 2019/2020 i koliko će novca biti obezbeđeno iz budžeta opštine.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *