Skupština: Rasprava o budžetu i blokadi računa

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 23. septembar 2019. Skupština opštine Bujanovac usvojila je u ponedeljak novi Poslovnik o radu i, nakon duže rasprave, izveštaj o realizaciji opštinskog budžeta u prvih šest meseci tekuće godine, koji pokazuje da je procenat ostvarenja prihoda na samo 64,6 odsto.

Tokom debate odbornici iz opozicije oštro su kritikovali nizak procenat ostvarenih prihoda – odbornik Demokratske partije (DP) Nagip Arifi je ukazao i na neusklađenost opredeljenih iznosa po pozicijama u budžetu i šestomesečnom izveštaju, zahtevajući zaključke Opštinskog veća kojima bi nepodudaranje podataka bilo opravdano, dok je Miodrag Milković iz koalicije oko SNS-a nedavnu blokadu računa lokalne samouprave ocenio kao nečuvenu, dodavši da izveštaj pokazuje “niz neusaglašenosti i nezakonitosti”.

“Realno mali procenat ostvarenja prihoda”, kako ga je okarakterisao načelnik Odeljenja za finansije Boban Pavlović, pruzrokovale su neplanirane prinudne naplate u iznosu od oko 12 miliona dinara, zbog kojih je došlo i do kašnjenja u transferu sredstava sa republičkog nivoa, obrazložio je on.

“Prinudne naplate zbog izgubljenih sporova, od kojih je jedan još iz 80-ih godina, opteretile su budžet i uzrokovale blokadu, pa tako i zakašnjenje transfera od 42,1 milion za mesec jun”, rekao je Pavlović.

Još jedan od razloga za nizak nivo ostvarenih prihoda, po njegovim rečima, je izostanak sredstava za kapitalne projekte iz Koordinacionog tela, koja nisu povučena jer nisu bili završeni postupci javnih nabavki.

Novi Poslovnik SO Bujanovac usvojen je praktično bez rasprave, uz konstataciju odbornika Hajredina Hide iz DP-a da je ovaj dokument u skladu sa zakonom, te da nema velike primedbe, osim jedne.

“Zbog uvođenja elektronskog sistema u sali Poslovnikom je predviđeno da se odbornici obraćaju Skupštini sa svog mesta, dok je prepušteno dobroj volji predsedavajućeg da odlučuje ko može, a ko ne može biti za govornicom – to nije dobro rešenje”, rekao je Hida, čiji je predlog o izmeni člana koji reguliše mesto sa koga će se odbornici obraćati odbijen.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *