Kosovska LGBT populacija ne veruje predizbornim obećanjima političara

Bujanovac, Priština, 24. septembar 2019. (foto Kallxo) – U kampanji za prevremene izbore na Kosovu političke stranke se bave čak i  temama o kojima se do sada nisu izjašnjavale – pravima LGBT zajednice.

Iako, do sada, nisu predložili ništa konkretno, neki od kandidata za premijera izjavili su da će raditi na obezbeđivanju jednakog tretmana za pripadnike LGBT zajednice, piše prištinska Koha.

Institucije bi trebale da se bave problemima sa kojima se suočava LGBT zajednica, poručuju aktivisti nevladinih organizacija, koji su ipak skeptični da će doći do promena posle izbora.

Lend Mustafa iz Centra za ravnopravnost i slobodu kaže da se parolama političkih stranaka može verovati tek kada bude uočena bilo kakva primena obećanog u praksi.

Pored toga što su se navikli na obećanja, Liridon Veliu iz Centra za razvoj društvenih grupa nada se da će ovoga puta stranke biti angažovanije u sprovođenju onoga što najavljuju u kampanji.

Postavljanje pitanja vezana za LGBT zajednicu, Arton Demhasaj doživljava kao pozitivan korak.

Inače, nekoliko dana nakon prevremenih izbora koji će biti održani 6. oktobra, u Prištini će po treći put biti održana Parada ponosa čiji je cilj podizanje glasa protiv diskriminacije i nasilja nad homoseksualcima, biseksualcima i transrodnim osobama.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *