Korekcija granica još uvek opcija

Bujanovac, Priština, 27. septembar 2019. Korekcija granica, kako ocenjuju politički analitičari u Prištini, iako se već neko vreme ne spominje u javnosti,  nije odbačena ideja, već će se u slučaju nastavka dijaloga između Kosova i Srbije, vratiti kao tema, piše list ‘Zeri’.

O ideji korekcije granica, navodi prištinski list, dugo nije govorio ni njen tvorac Hašim Tači, ipak, poznavaoci prilika na Kosovu veruju da su Tači i značajne ličnosti svetske politike mnogo uložile u približavanje ideje javnosti, tako da će ova tema biti neizbežna kada do nastavka dijaloga dođe.

Međutim, analitičari ne očekuju da će međunarodna zajednica dozvoliti bolne kompromise u procesu dijaloga između Kosova i Srbije, jer bi u suprotnom to dovelo do  velikih sukoba i posledica na Balkanu, navodi se u tekstu.

Analitičar i univerziteski profesor  Behljulj Bećaj,  smatra da će ideju o korekciji granica ponovo  aktivirati  Tači ili ljudi koji se sponzorišu sredstvima građana.

„Ćutnja Hašima Tačija o korekciji granica ne znači da je ta ideja mrtva. Mnogo novca je uloženo u ovu ideju i angažovani su mnogi svetski posrednici. Stoga će ideju o korekciji ponovo u pravom trenutku aktivirati predsednik Tači ili uticajne međunarodne ličnosti, sponzorisane sredstvima građana Kosova, a  u ime javnog interesa “, kaže Bećaj za Zeri.

Profesor Bećaj ističe da kosovska strana nikad nije uspela da napravi kompromis sa Srbijom, zbog nedostatka znanja da razume interesovanje druge strane za proces dijaloga.

„Nikada nismo pravili kompromise, jer ne znamo to da radimo. Ni u Rambujeu, ni u Beču, ni u Briselu. To smo smatrali kompromisima i tretirali ih tako, a ustvari smo bili puki posmatrači  koji na kraju samo daju svoje potpise. To je  problem. Kompromis zahteva znanje, veštine i spremnost da se interes druge strane shvati sa stanovišta sopstvenog interesa. Ti elementi nama stalno nedostaju „, rekao je on, prenosi “Zeri”.

 




One thought on “Korekcija granica još uvek opcija

  1. Slave

    Kako da delimo Srpsko Kosovo i Metohiju, kako da delimo nesto sto je po medjunarodnom pravu Teritorija Republike Srbiije…..naka mi to neko objasni? Nema nista od tog razgranicenja sto propagiraju pojedini politicari iz Beograda. Srbija se samo mozemo sa bratskom Republikom Grckom razgraniciti a to razgranicenje bi trebalo kommt Bog da da se sprovede u tzv. Albaniji, staroj Srbiji….!
    Srbiji bi trebali da pripadne severni Epir a bratskoj Grckoj juzni Epir i problem je resen sa albancima.

    Zivela Srbija

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *