Rebalans budžeta: Novac za transfer stanicu prebačen na projekat javne rasvete

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 1. oktobar 2019. – Rebalansom budžeta opštine Bujanovac, usvojenim na sednici  Skupštine u ponedeljak, sredstva u  opštinskoj kasi uvećana su za 11,5 miliona dinara na ukupnih 1,07 milijardi, a 10 miliona predviđenih za transfer stanicu prebačeno je na novi projekat – postavljanje javne rasvete u gradu.

Na konstatacije odbornika iz opozicije da je ovakvim rebalansom lokalna vlast stavila tačku na obećani završetak izgradnje transfer stanice u ovoj godini i time produžila agoniju Bujanovčana i meštana naselja u blizini gradske deponije, niko od predstavnika lokalne samouoprave nije ponudio objašnjenje zbog čega se novac prebacuje na drugi projekat.

Velika nepoznanica ostaje i planirani prihod od oko 60 miliona dinara iz Elektrodistribucije  (ED) na ime komunalne takse.

„Čekamo tumačenje resornog ministarstva da li imamo pravo na naplatu ove takse kao i do sada, ako odgovor bude negativan skinućemo planirana sredstva novim rebalansom“, rekao je načelnik opštinskog Odeljenja za finasije Boban Pavlović.

Nagip Arifi, šef Demokratske partije (DP), pitao je  da li je Opština, pored toga što ostaje bez komunalne takse iz ED, zapravo u mnogo većem problemu, jer je, kako je rekao, stigla odluka da se ono što je naplaćivano do sada mora i vratiti.

On je ocenio i da je novi budžet, sa uvećanjem od 1.08 odsto, nerealniji nego prethodni, imajući u vidu i nizak nivo realizacije za prvih šest meseci.

„Nema zvaničnog zahteva da vratimo taj novac, a još uvek ni jasnog stava da li imamo pravo da naplaćujemo taksu. Realizacija prihoda je niža zbog toga što kasni novac iz Koordinacionog tela, ali ta sredstva će stići“, istakao je predsednik opštine Šaip Kamberi.

Po njegovim rečima, glavni razlog za rebalans su prinudne naplate zbog izgubljenih sudskih sporova, od kojih su neki i iz 80-ih godina prošlog veka.

Kako je objašnjeno, povećanje prihoda u budžetu od 11.5 miliona dinara obezbeđeno je iz sopstvenih izvora, u najvećoj meri prenosom sredstava iz prošle godine.

Kako je ranije rekao Bujanovačkim načelnik Pavlović, rebalansom će, pored ostalog, biti obezbeđeno novembarsko povećanje plata u javnom sektoru od 8 do 10 odsto, po odluci Vlade Srbije.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *