Beljulji odgovara Tomiću: „Ne može neko da dobije sve, a neko ništa“

Na stranicama Bujanovačkih razvila se zanimljiva polemika između lokalnog preduzetnika i medijskog radnika Nedžata Behljulja s jedne, i privrednika Bogoljuba Tomića, direktora Duvanske industrije Bujanovac (DIB) s druge strane. Sve je počelo ličnim stavom ovog prvog koji je poručio političarima da „drže dalje ruke od Doma zdravlja Bujanovac“, da bi se Tomić ubrzo preko našeg portala složio sa njim, ali je od Behljuljija zatražio da iznese svoj stav o pregovora o Briselu u kontekstu ovog regiona. Danas objavljujemo odgovor Nedžata Behljuljija i podsećamo da su Bujanovačke otvorene za svaku vrstu polemike koja podstiče javni dijalog i otvara mogućnost normalizacije odnosa u društvu

Možete li nas, gospodine Nedžate, upoznati sa vašim ličnim stavom u vezi spekulacija o razmeni teritorija, razgraničenju i sličnim idejama: Tomić

Gospodine uredniče,

u utorak me je gospodin Bogoljub Tomić pitao na ovom portalu:

„A, možete li nas, gospodine Nedžate, upoznati sa vašim ličnim stavom u vezi spekulacija o razmeni teritorija, razgraničenju i sličnim idejama koje svakodnevno slušamo i čitamo u medijima?“, i nastavku te rečenice, kazao: „Siguran sam, da kao ozbiljan čovek, imate jasan stav i prema tim pitanjima.“

Osećam se počastvovanim što g. Tomića zanima moj stav o ozbiljnim političkim pitanjima, pa mu preko Vašeg portala odgovaram. Evo mog odgovora:

Gospodine Tomiću,

odmah na početku da Vam poručim da ćemo se o budućnosti naše sudbine u svetlu pregovora Beograda i Prištine, uz posredovanje međunarodne zajednice, složiti mnogo lakše i brže nego što Vi mislite.

Kad ovo kažem, imam na umu  stavove predsednika Srbije gospodina Aleksandra Vučića, odnosno polazište zvanične politike Republike Srbije, da u završnici tih pregovora „ne sme da se desi da neko dobije sve, a neko ništa“.

U skladu s tim, kako su nas obaveštavali pouzdani izvori srpskih i albanskih medija (koji se retko slažu, ali su u ovom slučaju bili saglasni), Srbija se zalaže da joj se pripoji sever Kosova, a zauzvrat je spremna na „korekcije granice“ kod Preševske doline.

Cilj ovakvih zahvata je da se Srbi sa severa Kosova nađu unutar granica matične Srbije, a Preševska dolina u okviru Kosova, čime bi se obe države – da ne uvijamo mnogo – ratosiljale (oslobodile) manjina koje im smetaju, i koje vide kao kancer u svojim redovima!

Ja Vas, gospodine Tomiću, do sada nisam čuo da osporavate zvaničnu politiku Republike Srbije i gospodina predsednika Vučića, i zato  smatram da je ovaj stav i Vaš stav!

Srbija je često prema Albancima u Preševskoj Dolini bila više maćeha nego majka, i ja sam, a i drugi Albanci, često puta iznosio zamerke na račun odnosa Srbije prema Albancima u Bujanovcu.

Ali, mislim da je ovakav stav gospodina Vučića najpravedniji, i da zaslužuje i moju podršku.

Zato sam ubeđen da mislim isto kao Vi!

Poznajem Vas, gospodine Tomiću, godinama kao časnog čoveka koji se zalagao i za Bujanovac u celini, ali i za srpski narod. Srbima u Bujanovcu pomogli ste i pomažete, ali nikada ni jednom Albancu niste naštetili: Beljulji

Ali ne samo zbog toga: Poznajem Vas, gospodine Tomiću, godinama kao časnog čoveka koji se zalagao i za Bujanovac u celini, ali i za srpski narod. Srbima u Bujanovcu pomogli ste i pomažete, ali nikada ni jednom Albancu niste naštetili.

Ja duboko poštujem to što sve ljude smarate ravnopravnim. Zato sam ubeđen da nikada ne biste za Srbe tražili više nego za Albance. Odnosno, da i vi kao i ja mislite da ista ona prava koja dobiju Srbi, trebe da imaju i Albanci. Na tome se, uostalom, i zasniva naš zajednički život u Bujanovcu.

Siguran sam, dakle, da i vi smatrate da buduće ukupno rešenje koje će usvojiti Beograd i Priština, uz podršku međunarodne zajednice, treba da se zasniva na ovom principu.

Dakle, ako Srbi sa severa dobiju pravo da se priključe Srbiji, siguran sam da ni Vi nećete isto to pravo osporiti Albancima iz Preševske Doline, Vašim komšijama i prijateljima, ja ovo stalno ponavljam i na srpskim televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

Srdačno,

Nedžat Beljulji

  • P.S. Jedna napomena: meni grubo zvuči onaj deo rečenice na početku: „spekulacije o razmeni teritorija, razgraničenju i sličnim idejama“. Možda grešim zato što srpski nije moj maternji jezik, ali „razgraničenje“ nije „spekulacija“, nego proces u kojem smirivanje međunacionalnih odnosa vidi cela međunarodna zajednica, ali i Beograd i predsednik države. Uostalom, bez toga, bez razgraničenja,odnsno utvrđivanja granica, ne samo sa Kosovom, nego i sa Hrvatskom i BiH, Srbija ne može u EU. „Razmena teritorija“ je legitmno moguće rešenje i opcija u pregovorima, a šta je „ostalo“, morali biste da objasnite.

 




3 thoughts on “Beljulji odgovara Tomiću: „Ne može neko da dobije sve, a neko ništa“

  1. Dusan

    Ja bih sve Albance, ali pre svega gospodina Nedžata, podsetio da se svoje za svoje ne menja.

    Kosovo i Metohija je teritorija Republike Srbije, trenutno okupirana medjunarodnim snagama i ono će imati nepriznati privid nezavisnosti samo dok su ti isti faktori zainteresovani i prisutni. Bujanovac i ovaj deo Srbije ka granicama sa Makedonijom i Bugarskom tek ne može biti predmet rasprave.

    Pazite šta izjavljujete, gospodine Nedžate (i ostali Albanci), sa većinom u Bujanovcu svakodnevno pijete kafu, družite se, što nikalo nije sporno i čak je normalno, drugarski, mi se ovde nikad nismo medjusobno sukobili (mislim na lolalne Srbe i Albance, ne na umetnute faktore za izazivanje nemira i stvaranje lažne slike). Ovde Srbi i Albanci nikad nisu loše živeli. Čak, šta više, nikakve medjusobne razlike, u negativnom smislu, nije bilo.

    Ja se slažem i čak podržavam stav da svaki čovek ima pravo da živi u svojoj državi ili u bilo kojoj drugoj državi, ali je pitanje koja je vaša država i u kojoj državi želite da živite: Srbija ili Albanija? Ukoliko je to Srbija, poštujte sve njene zakone i tradicije, živite normalno, radite…imate sve moguće slobode. Ukoliko je to Albanija, niko vam ne brani da se sa svojim porodicama preselite. Baš kao što i mene niko ne tera da ostanem ovde, ali to želim.

    Iz vašeg izlaganja se jasno vidi vaš pozitivan stav o „nezavisnom Kosovu“ i daljem komadanju teritorije Republike Srbije.

    Takodje bih napomenuo i činjenicu da nikad Srbi nisu bili ti koji su stvarali medjusobne neprilike. Voleo bih da nije tsko, ali jeste. Nikad se i ne ogradjujete od Albanaca koji imaju takve stavove i ideje.

    I kako onda ja da pijem kafu sa vama?

    Reply
  2. Bogoljub Tomic

    Postovani gospodine Nedzate,
    Nemam primedbi na sve sto ste napisali i cestitam na jasnom stavu.Hvala i na lepim recima. Moj stav cu svim gradjanima Bujanovca predstaviti citatom Ive Andrica :
    „Kada vidis ovako coveka suvise sigurna u sebe i u ono sto kaze,hitra i slatka na reci,koji ti nudi sto mu ne trazis,odobrava sto kazes a ostaje pri onome sto je namislio,znaj da je bestidnik i bezdusnik i kloni ga se kolko god mozes“

    Reply
  3. Dejan Ilic

    I gde je tu Vase misljenje,gospodine Nedzate?
    Da li je od 90-ih naovamo,Srbija prema Vama bila majka ili maceha?

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *