Mladi Albanci uče srpski, mladi Srbi albanski jezik

Piše: N. Stevanović

Ono što naučimo u školi nije dovoljno: Ljendina Hiseni

 

Bujanovac, 4. oktobar 2019.Dvadesetak mladih Albanaca i Albanki iz Bujanovca i okoline, mahom srednjoškolaca, započelo je u četvrtak sa vannastavnim učenjem srpskog jezika, uporedo sa sugrađanima iz srpske zajednice koji uče albanski.

I za Srbe koji žele da uče albanski i Albance srpski jezik, Misija OEBS-a u Bujanovcu organizovala je besplatne tromesečne kurseve kroz koje će polaznici steći osnovne jezičke veštine u poznavanju oba jezika, što će im omogućti lakšu komunikaciju i prevazilaženje jezičkih barijera.

Kursevi srpskog jezika su se organizovali i prethodnih godina, dok je učenje albanskog novina koju OEBS nudi po drugi put, nakon ciklusa završenog letos, i kako kažu, sve je više zainteresovanih, različitih starosnih kategorija i profesija.

Želju mladih iz albanske zajednice da bolje nauče srpski jezik pozdravio je predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa, koji je i prisustvovao početku ovih aktivnosti.

Vodeći se izrekom “Koliko jezika znaš toliko si bogat” svakako da pozdravljam što mladi Albanci imaju priliku da unaprede svoje znanje srpskog jezika, a mladi Srbi steknu osnovu u poznavanju albanskog. To su jezici naših zajednica, ako znaju i jedan i drugi lakše će komunicirati, što znači i međusobno razumevanje, u svakom pogledu, rekao je Mustafa Bujanovačkim.

Vrediš koliko jezika znaš: Kurs u prostorijama OEBS

Jedna od polaznica kursa, Ljendina Hiseni, učenica druge godine Srednje škole “Sezai Suroi” u Bujanovcu, rekla je za naš portal da ima velliku želju da bolje savlada srpski jezik.

-Mi naravno učimo srpski jezik u školi, međutim ono što naučimo na času kao da nije dovoljno za svakodnevnu komunikaciju. Ovde sam zato što želim da se sporazumevam lakše i bolje, to mi je velika želja, kaže Ljendina.

Albance srpskom jeziku uči profesorka u školi “Sezai Suroi” Jelena Ranđelović, dok njen kolega iz škole, profesor Hisen Saćipi, podučava srpske polaznike kursa.

 




One thought on “Mladi Albanci uče srpski, mladi Srbi albanski jezik

  1. Bogoljub Tomic

    Podrska za OEBS,svaka cast na inicijativi. Jos veca podrska omladini koja se interesuje za ovu inicijativu. To je pravi put,to je nacin za bolje razumevanje i samo napred.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *