Kosovski izbori i jug Srbije: Albanci nisu oduševljeni pobedom Albina Kurtija

Pobednik vanrednih kosovskih izbora Albin Kurti nema ovde značajan broj pristalica. Albanci odavde su više privrženi Demokratskom savezu Kosova pokojnog Ibrahima Rugove i Demokratskoj partiji Kosova Hašima Tačija

Piše: Nedžat Beljulji

BUJANOVAC, 7.10.2019. (Foto FB: Kurti i Osmani) – Ako rezultate jučerašnjih izbora na Kosovu opišemo sportskim žargonom, onda nezvanični redosled na bodovnoj tabeli izgleda ovako:

Prvi na tabeli je Aljbin Kurti i Samoopredeljenje sa 26 % glasova

– Drugi Vjosa Osmani i Demokratski savez Kosova sa 25 % glasova

– Treći Kadri Veselji i Demokratska partija Kosova sa oko 23 % glasova

– Četvrti Ramuš Haradinaj i Alijansa za budućnost Kosova sa oko 13 % glasova.

Međutim, ako ovo analiziramo shodno političkim i koalicionim pravilima i obavezama, onda vidimo da niko nije pobedio, bar ne toliko da bi komotnije sačinio većinu za brzo formiranje vlade, što znači slede dugi razgovori i pregovori, razne kalkulacije i uslovljavanja.

Sa ovakvim rezultatima je sve moguće, neizvesno je ko će biti novi premijer Kosova, pa čak može da dođe i do novih izbora.

Što se tiče pobednika Aljbina Kurtija, ne bih voleo da se nađem u njegovoj koži.

Ukoliko dođe na čelo vlade Kosova čekaju ga vruće teme: Ukidanje takse na srpske proizvode, nastavak pregovora sa Srbijom, reforme na Kosovu, a najteže će mu biti da se suoči sa javnim sektorom, sudstvom, tužilaštvom, policijom, i sve to sa ljudskim resursima stranaka Kadrija Veseljija i Ramuša Haradinaja.

Što se tiče Albanaca Presevske doline i njihovih očekivanja od kosovskih izbora, slobodno mogu da kažem da oni nisu dočekali sa oduševljenjem Kurtijevu pobedu.

Kurti ovde i nema značajnih pristalica, Albanci odavde su privrženiji Demokratskom savezu Kosova pokojnog Ibrahima Rugove i Demokratskoj partiji Kosova Hašima Tačija.

*Autor je preduzetnik i medijski radnik iz Bujanovca




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *