Stojanča Arsić o Domu zdravlja, nestašicama vode u selima, budžetu, vlasti i opoziciji

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 8. oktobar 2019. Kakve novine u bujanovački Dom zdravlja donosi promena nadležnosti u korist Ministarstva zdravlja u upravljanju ovom zdravstvenom ustanovom, šta je uzrok učestalih nestašica vode u nekoliko sela na teritoriji opštine i da li je lokalna samouprava u lošoj finasijskoj situaciji, Bujanovačke su pitale zamenika predsednika opštine Stojanču Arsića.

BUJANOVAČKE: Šta za Dom zdravlja u Bujanovcu znači prelazak pod ingerencije resornog ministarstva i u kojoj meri će to uticati na funkcionisanje ustanove?

Arsić: Da raščistimo odmah jednu stvar – prava osnivača u Domu zdravlja su već od juna meseca sa lokalne samouprave prešla na ministarstvo. To znači da mi više nemamo obavezu finansiranja dela troškova ove ustanove, ali ni pravo da imenujemo direktora i nadzorni odbor već će to raditi ministarstvo. U delu koji je jako bitan za funkcionisanje Doma zdravlja i obezbeđivanje adekvatne zdravstvene zaštite stanovnicima opštine se neće menjati ništa, naime Opština će zadržati pravo da finansijski isprati angažovanje dodatnog medicinskog i nemedicinskog osoblja na određeno vreme kao i do sada, sa ciljem da nadomesti nedostatak pre svega lekarskog kadra uzrokovan zabranom zapošljavanja u javnom sektoru.

BUJANOVAČKE: Odbornici iz opozicione koalicije oko Srpske napredne stranke(SNS) su najavili da će ministarstvo smeniti aktuelnu direktorku dr Lelu Jovanović u januaru mesecu, kako će uopšte činjenica da će ministarstvo, a ne lokalna samouprava postavljati direktora uticati na odnose na relaciji opštinska vlast – Dom zdravlja?

Arsić: Najavu smene direktorke Jovanović ne mogu nikako drugačije okarakterisati nego kao politički marketing. Za sada nema apsolutno nikakvih naznaka da će do toga doći. Treba sačekati i videti da li će uopšte biti promene i kada, da li januara ili po isteku mandata, odnosno posle izbora. U Domu zdravlja se trenutno vrši revizija stanja koja će pokazati da ova ustanova nema neizmirene obaveze, ne duguje dobavljačima i ima čiste račune. Dom zdravlja funkcioniše na zavidnom nivou s obzirom na okolnosti i siguran sam da će to pokazati i eventualna procena dosadašnjeg upravljavljanja ustanovom. Svakako treba sačekati i videti, a ne spekulisati.

BUJANOVAČKE: Meštani pojedinih sela, konkretno Spančevca, Karadnika i Oslara, prethodnih dana su se više puta obraćali našem portalu rezignirani zbog problema sa vodosnabdevanjem, da li je lokalna samouprava upoznata sa nedaćama stanovnika pomenutih sela i da li se i šta preduzima?

Arsić: Kada je reč o kleničkom kraju, najugroženija su sela Sejace, Trejak, Kuštica i pomenuti Spančevac. Meštani su se obraćali republičkim organima, navodeći da Opština neće da finansira nove bunare, da im se isključuje voda – što nije tačno. Ja im poručujem da para za bunar ima kad god požele, ali je problem što nema gde da ga napravimo zato što je taj predeo izuzetno siromašan vodom. Pre nas su pravljena tri bunara i sva tri su posle 15 minuta ostala bez vode. Postojeća tri bunara na lokacijama u Klinovcu, Sveta Petki i Zelenim livadama su odredili stručnjaci sa Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu i to su jedina mesta gde ima vode na celom području. Međutim, još dve stvari dodatno otežavaju ionako tešku situaciju, neadekvatno upravljanje sistemom od strane zaposlenih u JP Komunalac i nenamenska potrošnja vode, posebno izražena u ovom kraju. Lokalna samouprava je preduzela mere u oba pravca koje će dati rezultate.

BUJANOVAČKE: Šta znači „neadekvatno upravljanje sistemom“?

Arsić: Kad već nema dovoljno vode naročito u sušnim periodima za očekivati je da se postupa po nekom planu, pa da se periodično isključuje po jedno selo kako bi sva ostala imala zadovoljavajuće snabdevanje, međutim Komunalac to nije radio iz nama nepoznatih razloga, ali to će se promeniti.

BUJANOVAČKE: Ako je teren uzrok nestašica u kleničkom kraju, u čemu je problem u selima Karadnik i Oslare, a žale se i Božinjevčani i mnogi drugi?

Arsić: Božinjevac će sada dobiti buster stanicu i na tome se radi, a Žuželjica na proleće, kao što sam ranije najavio. Za Karadnik odgovornost snosi isključivo Komunalac, jer se radi o kvarovima na mreži. Apsolutno je neprihvatljivo da Komunalac nema rezervne delove i pumpe i da se to  navodi kao opravdanje za višednevno otklanjanje kvara, a lokalna samouprava je na vreme obezbedila sredstva za nabavku delova i opreme. U Oslaru je vodosnabdevanje problem u dve mahale, komunalno preduzeće još uvek nije utvrdilo zbog čega, ali im je naloženo da pod hitno lociraju problem i reše situaciju.

BUJANOVAČKE: Kakva je stanje u opštinskoj kasi, nedavno je urađen rebalans budžeta, opozicija u Skupštini upozorava da lokalna samouprava stoji loše sa realizacijom prihoda i finasijski generalno, spominju se i blokade računa Opštine.

Arsić: Rebalans budžeta nikako nije pokazatelj nekakve loše situacije, to je normalna stvar jer nikada ne možete sa stopostotnom sigurnošću isplanirati sve, uvek dođe do nepredviđenih okolnosti. Ove godine smo imali prinudne naplate, a ne blokade, kako kažu pojedini, i to zbog završenih sudskih procesa, od kojih su neki i iz 80-ih godina, pa nam je u jednom trenutku sa računa skinuto 30 miliona dinara, što je iznudilo rebalans, odnosno nadomešćivanje najvećeg dela  sredstava iz budžetske rezerve i promene u raspodeli po pozicijama. Čekamo i odluku nadležnih o taksi u iznosu od oko 60 miliona dinara, koju lokalnoj samoupravi plaća Elektrodistribucija, na sve to mi nismo mogli da utičemo, niti ćemo moći ako bude udlučeno da nemamo prava na naplatu takse, već će biti nephodan još jedan rebalans, ali treba sačekati odluku. Trenutno je finansijska situacija u opštini redovna i za sve što je planirano imamo dovoljno novca.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *